Żółta marmolada z marchewek

Żółta marmolada z marchewek

Składniki:

  • 1 kg młodej żółtej marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duża cytryna, skórka i sok
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Marchewkę wrzucić na wrzącą wodę, ugotować i odcedzić.
  3. Cukier z sokiem i skórą pomarańczy oraz cytryny rozpuścić w garnku z grubym dnem.
  4. Można dodać kilka łyżek wody.
  5. Dodać marchewkę i przesmażyć, aż całość zgęstnieje.
  6. Przełożyć do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików.
  7. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.

 

Smacznego!