Zdrowe słodycze przygotowane w domu to ulubiona słodka przekąska przygotowywana przez rodziców, dbających o zdrowe nawyki żywieniowe swoich dzieci. To także nie obciążające wyrzutami sumienia łakocie dla osób dbających o linę i dobrą formę. Poniżej propozycja na lekkie, naturalnie słodkie batoniki bakaliowe z bananami. Zero dodatku cukru i same naturalne składniki z pewnością zadowolą rodziców i miłośników zdrowych słodyczy i zachęcą do wypróbowania przepisu.
Składniki (na 10 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 50 ml oleju
- 125 g płatków śniadaniowych Junior Musli Holle
- 15 g rodzynek
- 15 g żurawiny
- 30 g mąki
Przygotowanie:
- Banany pokroić na małe kawałki, dodać mąkę, płatki, bakalie i olej.
- Całość dobrze wymieszać i wyrobić na spójna masę.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto uformowane w ok 10 szt. batonów.
- Batoniki piec 15-20 minut na środkowych szynach w piekarniku.
Porada:
Ciasto można wzbogacić ulubionymi bakaliami i formować w dowolne kształty. Miłośnicy słodszych wypieków mogą dosłodzić masę łyżką miodu.
Smacznego!