Najpopularniejsza czerwona herbata pochodzi z prowincji Yunnan lub Hunan w środkowo- południowych Chinach. Czyste górskie powietrze i mikroklimat wpływają na szczególne warunki uprawy herbacianych krzewów. Zerwane listki czerwonej herbaty suszy się w promieniach słońca, aby zachować jej wszystkie naturalne właściwości. Pu-Erh wyróżnia długi czas przygotowania i dojrzewania – trwający nawet do 5 lat, zanim przygotowana trafi na półki sklepowe. Czerwona herbata to nie tylko wyjątkowy napój, lecz także doskonały dodatek do… deserów! Polecamy przygotowanie galaretki z herbaty czerowej Pu-Erh z jogurtem i musem truskawkowym.
Składniki:
- 300 ml wody
- 2 saszetki Herbaty czerwonej Pu-Erh
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- miód, cukier trzcinowy do smaku (ewentualnie inny słodzik)
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Mus Truskawkowy:
- 300 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Sposób przygotowania:
- Herbatę zaparzyć, posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić tylko do lekkiego przestudzenia, a następnie wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Przelać do dwóch szklanek, wstawić do lodówki ustawiając je pod kątem i zostawić na minimum 45 minut, aby płyn stężał.
- W międzyczasie truskawki pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, odstawić na 15 minut, a następnie podgrzać.
- Kiedy truskawki zaczną wrzeć, poddusić przez około 4-5 minut i odstawić z palnika. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
- Ułożyć na galaretce warstwę musu truskawkowego, a przed podaniem wierzch zwieńczyć jogurtem naturalnym.