Składniki:
Masło czosnkowe
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¼-½ łyżeczki soli
Proziaki
- 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 400 g kefiru lub 400 g zsiadłego mleka
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Masło czosnkowe
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać masło i sól, wymieszać 15 s/obr. 3. Masło czosnkowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Proziaki
3. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szerokiej szklanki (Ø 8 cm) wykrawać okrągłe placki.
4. Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony.
5. Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.
Wskazówka
Proziaki to regionalny przysmak z Bieszczad. Ich nazwa pochodzi od słowa „proza” oznaczającego sodę.