Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

on
Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

Zaserwuj znane potrawy inaczej, a wakacyjny grill na pewno zapadnie gościom w pamięć. Wykorzystaj naturalnie warzony sos sojowy, nie bój się zastąpić nim nawet zwykłej soli. Sos sojowy, bogaty w piąty smak umami, sprawia, że potrawy będą bardzo wyraziste i satysfakcjonujące. Sos świetnie komponuje się z innymi składnikami, takimi jak miód, sok z pomarańczy, oliwa, kurkuma czy musztarda. Do tego trochę pieprzu, świeże zioła, czosnek i idealna marynata gotowa! Aby mięso, ryby i warzywa miały wyjątkowy smak, pozostaw je w marynacie na kilka godzin przed grillowaniem.

Głównym daniom z grilla często towarzyszą sałatki i dipy. Do przygotowania smacznego dressingu wystarczy połączyć sos sojowy i ulubione dodatki. Ocet winny, jogurt, płatki chilli, siekana mięta, czarny sezam – pole dla wyobraźni jest nieograniczone. Przyrządzając świeży dressing sałatkowy, warto trzymać się zasady, że na jedną łyżkę stołową oleju przypada jedna łyżka sosu.

Składniki:

  • 120 g słodkich ziemniaków
  • 120 g marchewek
  • 240 g małych ziemniaków
  • 120 g cukinii
  • 100 g żółtej papryki
  • 120 g brokułów
  • 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
  • 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
  • 200 ml bulionu warzywnego

Dip sojowo-oliwkowy:

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
  • 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
  • ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sok z połówki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz, a następnie pokrój na kawałki ziemniaki i marchewkę. Gotuj wszystko przez około 5 minut.
  2. Umyj pozostałe warzywa. Paprykę razem z cukinią pokrój na kawałki wielkości kęsa. Brokuły pokrój w różyczki.
  3. Rozgrzej grilla.
  4. Wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w dużej misce.
  5. Dodaj ziemniaki i warzywa z wybranymi ziołami i wymieszaj.
  6. Wlej bulion warzywny do dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa na wierzchu i piecz w rozgrzanym grillu przez 20-25 minut.
  7. Przygotuj dip z sosu sojowego i oliwek. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz kaparów.
  8. Posiekaj kapary i dodaj.
  9. Wyjmij blachę lub naczynie żaroodporne z piekarnika. Skrop dipem z sosu sojowego z oliwkami.
  10. Podawaj z chlebem dla smaku. Przepis z powodzeniem możesz wykonać na grillu lub w piekarniku.