Zaserwuj znane potrawy inaczej, a wakacyjny grill na pewno zapadnie gościom w pamięć. Wykorzystaj naturalnie warzony sos sojowy, nie bój się zastąpić nim nawet zwykłej soli. Sos sojowy, bogaty w piąty smak umami, sprawia, że potrawy będą bardzo wyraziste i satysfakcjonujące. Sos świetnie komponuje się z innymi składnikami, takimi jak miód, sok z pomarańczy, oliwa, kurkuma czy musztarda. Do tego trochę pieprzu, świeże zioła, czosnek i idealna marynata gotowa! Aby mięso, ryby i warzywa miały wyjątkowy smak, pozostaw je w marynacie na kilka godzin przed grillowaniem.
Głównym daniom z grilla często towarzyszą sałatki i dipy. Do przygotowania smacznego dressingu wystarczy połączyć sos sojowy i ulubione dodatki. Ocet winny, jogurt, płatki chilli, siekana mięta, czarny sezam – pole dla wyobraźni jest nieograniczone. Przyrządzając świeży dressing sałatkowy, warto trzymać się zasady, że na jedną łyżkę stołową oleju przypada jedna łyżka sosu.
Składniki:
- 120 g słodkich ziemniaków
- 120 g marchewek
- 240 g małych ziemniaków
- 120 g cukinii
- 100 g żółtej papryki
- 120 g brokułów
- 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy
- 200 ml bulionu warzywnego
Dip sojowo-oliwkowy:
- 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)
- 60 g zielonych oliwek (bez pestek)
- ¼ łyżki stołowej soku z cytryny
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 4 łyżki stołowe sosu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kaparów
- sok z połówki limonki
Sposób przygotowania:
- Obierz, a następnie pokrój na kawałki ziemniaki i marchewkę. Gotuj wszystko przez około 5 minut.
- Umyj pozostałe warzywa. Paprykę razem z cukinią pokrój na kawałki wielkości kęsa. Brokuły pokrój w różyczki.
- Rozgrzej grilla.
- Wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w dużej misce.
- Dodaj ziemniaki i warzywa z wybranymi ziołami i wymieszaj.
- Wlej bulion warzywny do dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa na wierzchu i piecz w rozgrzanym grillu przez 20-25 minut.
- Przygotuj dip z sosu sojowego i oliwek. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz kaparów.
- Posiekaj kapary i dodaj.
- Wyjmij blachę lub naczynie żaroodporne z piekarnika. Skrop dipem z sosu sojowego z oliwkami.
- Podawaj z chlebem dla smaku. Przepis z powodzeniem możesz wykonać na grillu lub w piekarniku.