Obiad Bożonarodzeniowy A LA MIKOŁAJ REY

OBIAD BOŻONARODZENIOWY A LA MIKOŁAJ REY W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego. Mikołaj Rey, francusko-polski arystokrata, kulinarny pasjonat i praktyk zachęca, by z…

Wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami

Risotto Alla Milanese z Borowikami Borowik – niekwestionowany król polskich lasów zaprasza na wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami – prawdziwie królewską ucztę we włoskim stylu. Właśnie za sprawą borowików to włoskie danie jest tak aromatyczne, że jeszcze zanim zostanie podane gościom czy domownikom na stół, zrobi ogromne wrażenie samym zapachem dobiegającym z kuchni!…

Zupy Poltino

Zupy Poltino Jak to bywa w rodzinie, bliscy Anny miewają swoje kulinarne zachcianki i własne upodobania. Co zrobić, gdy córka ma właśnie wielką ochotę na zupę – krem z jarzyn, synek głośno domaga się ogórkowej z koperkiem a Anna z mężem zjedliby chętnie grzybową z makaronem i śmietaną? Jak zaspokoić tyle gustów jednocześnie i uniknąć…

10 zasad zdrowego grillowania

  10 zasad zdrowego grillowania Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia. Oto 10 zasad zdrowego grillowania przygotowanych przez eksperta grillowania Kawiks.

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a…

Letnia sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kus kus W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Grillowane owoce z sosem waniliowym

Składniki: 25 g blanszowanych orzechów laskowych lub migdałów Olej słonecznikowy do smarowania 2 dojrzałe gruszki pokrojone w ćwiartki z usuniętym gniazdem 2 dojrzałe nektarynki pokrojone w ćwiartki 4 dojrzałe śliwki pokrojone na połówki 200 g naturalnego twarożku cukier waniliowy

Ziołowa pierś z kurczaka w słodkim sosie z limonki

Składniki: 3 piersi z kurczaka 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka posiekanej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty

ZUPA SEROWA Z BOROWIKAMI

  SKŁADNIKI: 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych) 200g świeżych lub mrożonych borowików pęczek zielonej pietruszki przyprawy 1 łyżka masła 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP

ZUPA POMIDOROWA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych) pęczek zielonej pietruszki 1 mały przecier pomidorowy 100g serka topionego np. firmy SERTOP: Złoty Ementaler, Gouda, Cheddar, Holenderski, Tylżycki lub z pomidorami) przyprawy (sól, pieprz)

ZUPA BOTWINKOWA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 200-300g botwinki (oczyszczonej i pokrojonej) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)

CHŁODNIK z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (najlepiej ze szczypiorkiem lub Złoty Ementaler) 1,5l wody porcja włoszczyzny przyprawy (sól, pieprz) natka koperku 1 średniej wielkości zielony ogórek natka pietruszki

Włoskie wariacje kulinarne – Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada – zarówno estetycznie, jak i smakowo… Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo.

ZUPA WARZYWNA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 200g kiełbasy krojonej przyprawy (sól, pieprz) 3-4 średniej wielkości ziemniaki 3-4 średniej wielkości pomidory 100g serka topionego firmy SERTOP (np. cheddar, tylżycki, holenderski, gouda) 1-2 marchewki natka pietruszki seler, por, koperek różyczki kalafiora lub brokuły fasolka szparagowa

BARSZCZ UKRAIŃSKI z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości burak kawałek białej kapusty 1 średni pomidor 2-3 ziemniaki 1 mała cebula 50g słoniny lub boczku przyprawy (sól, pieprz) 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski, tylżycki lub z pomidorami, z warzywami) 1,5l wody szczypta cukru mała cytryna

ZUPA OGÓRKOWA z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 30g włoszczyzny 2 średniej wielkości kiszone ogórk przyprawy 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski lub tylżycki) 2-3 ziemniaki

Sernik waniliowo – śmietankowy na kakaowych herbatnikach

Składniki: Spód: 200g kakaowych herbatników Petit Beurre kakowe Jutrzenka (2 opakowania) 60g masła Masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki 2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 2 laski wanilii Wierzch: 250g serka mascarpone 250g schłodzonej śmietanki kremówki 4-5 łyżeczek cukru…

Knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym

Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 150 g śliwek suszonych (bez pestek) 1 kubek czarnej herbaty 100 g gorzkiej czekolady do deserów 2 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”) 30 g cukru brązowego 80 g mąki pszennej (najlepiej razowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ZUPA Z PORÓW z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wody porcja włoszczyzny kostka rosołowa 100g serka topionego np. SERTOP: Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar) 300g kiełbasy 400g porów kilka ziemniaków przyprawy (sól, pieprz)

ZUPA ze Złotego Ementalera

SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (Złoty Ementaler) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Rozgotować serek w rosole. Zagęścić żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Więcej przepisów na : www.sertop.pl

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY z serkiem topionym

SKŁADNIKI: 200-300g buraków (obranych ze skórki i pokrojonych) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)

Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 4 szklanki wody 2 liście laurowe 4 opakowania szynki suszonej Bayonne 1 opakowanie koziego sera Saint-maure Garść rukoli lub baby szpinaku 1 szalotka Sól, pieprz, świeży tymianek Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny