Zupy Poltino

Zupy Poltino Jak to bywa w rodzinie, bliscy Anny miewają swoje kulinarne zachcianki i własne upodobania. Co zrobić, gdy córka ma właśnie wielką ochotę na zupę – krem z jarzyn, synek głośno domaga się ogórkowej z koperkiem a Anna z mężem zjedliby chętnie grzybową z makaronem i śmietaną? Jak zaspokoić tyle gustów jednocześnie i uniknąć…

10 zasad zdrowego grillowania

  10 zasad zdrowego grillowania Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia. Oto 10 zasad zdrowego grillowania przygotowanych przez eksperta grillowania Kawiks.

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a…

Letnia sałatka z kaszy kuskus

Sałatka z kus kus W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Grillowane owoce z sosem waniliowym

Składniki: 25 g blanszowanych orzechów laskowych lub migdałów Olej słonecznikowy do smarowania 2 dojrzałe gruszki pokrojone w ćwiartki z usuniętym gniazdem 2 dojrzałe nektarynki pokrojone w ćwiartki 4 dojrzałe śliwki pokrojone na połówki 200 g naturalnego twarożku cukier waniliowy

Ziołowa pierś z kurczaka w słodkim sosie z limonki

Składniki: 3 piersi z kurczaka 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka posiekanej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty

ZUPA SEROWA Z BOROWIKAMI

  SKŁADNIKI: 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych) 200g świeżych lub mrożonych borowików pęczek zielonej pietruszki przyprawy 1 łyżka masła 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP

ZUPA POMIDOROWA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych) pęczek zielonej pietruszki 1 mały przecier pomidorowy 100g serka topionego np. firmy SERTOP: Złoty Ementaler, Gouda, Cheddar, Holenderski, Tylżycki lub z pomidorami) przyprawy (sól, pieprz)

ZUPA BOTWINKOWA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 200-300g botwinki (oczyszczonej i pokrojonej) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)

CHŁODNIK z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (najlepiej ze szczypiorkiem lub Złoty Ementaler) 1,5l wody porcja włoszczyzny przyprawy (sól, pieprz) natka koperku 1 średniej wielkości zielony ogórek natka pietruszki

Włoskie wariacje kulinarne – Lazania szpinakowa

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada – zarówno estetycznie, jak i smakowo… Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo.

ZUPA WARZYWNA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 200g kiełbasy krojonej przyprawy (sól, pieprz) 3-4 średniej wielkości ziemniaki 3-4 średniej wielkości pomidory 100g serka topionego firmy SERTOP (np. cheddar, tylżycki, holenderski, gouda) 1-2 marchewki natka pietruszki seler, por, koperek różyczki kalafiora lub brokuły fasolka szparagowa

BARSZCZ UKRAIŃSKI z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości burak kawałek białej kapusty 1 średni pomidor 2-3 ziemniaki 1 mała cebula 50g słoniny lub boczku przyprawy (sól, pieprz) 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski, tylżycki lub z pomidorami, z warzywami) 1,5l wody szczypta cukru mała cytryna

ZUPA OGÓRKOWA z serkiem topionym

foto – Sertop SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 30g włoszczyzny 2 średniej wielkości kiszone ogórk przyprawy 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski lub tylżycki) 2-3 ziemniaki

Sernik waniliowo – śmietankowy na kakaowych herbatnikach

Składniki: Spód: 200g kakaowych herbatników Petit Beurre kakowe Jutrzenka (2 opakowania) 60g masła Masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki 2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 2 laski wanilii Wierzch: 250g serka mascarpone 250g schłodzonej śmietanki kremówki 4-5 łyżeczek cukru…

Knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym

Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 150 g śliwek suszonych (bez pestek) 1 kubek czarnej herbaty 100 g gorzkiej czekolady do deserów 2 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”) 30 g cukru brązowego 80 g mąki pszennej (najlepiej razowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ZUPA Z PORÓW z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 1,5l wody porcja włoszczyzny kostka rosołowa 100g serka topionego np. SERTOP: Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar) 300g kiełbasy 400g porów kilka ziemniaków przyprawy (sól, pieprz)

ZUPA ze Złotego Ementalera

SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (Złoty Ementaler) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Rozgotować serek w rosole. Zagęścić żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Więcej przepisów na : www.sertop.pl

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY z serkiem topionym

SKŁADNIKI: 200-300g buraków (obranych ze skórki i pokrojonych) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)

Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem

(autor: David Gaboriaud) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 4 szklanki wody 2 liście laurowe 4 opakowania szynki suszonej Bayonne 1 opakowanie koziego sera Saint-maure Garść rukoli lub baby szpinaku 1 szalotka Sól, pieprz, świeży tymianek Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

Mini-cake z Łososiem Norweskim i Viande des Grisons

(autor: David Gaboriaud) Składniki (wersja z łososiem): 1 opakowanie łososia wędzonego 3 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”) 120 ml mleka 10 g masła 150 g maki 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek Świeży lub suszony koperek Sól, pieprz

Makaronowe wstążki z łososiem

Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy Wam idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.