Zupy Poltino Jak to bywa w rodzinie, bliscy Anny miewają swoje kulinarne zachcianki i własne upodobania. Co zrobić, gdy córka ma właśnie wielką ochotę na zupę – krem z jarzyn, synek głośno domaga się ogórkowej z koperkiem a Anna z mężem zjedliby chętnie grzybową z makaronem i śmietaną? Jak zaspokoić tyle gustów jednocześnie i uniknąć…
Kategoria: Przepisy
W dziale „Przepisy”znajdziesz niezwykłe inspiracje kulinarne, które przeniosą Cię w świat aromatycznych smaków i kulinarnych przygód. Nasza bogata kolekcja przepisów obejmuje dania na każdą okazję i dla każdego smaku.
Odkryj tajniki przygotowywania potraw z naszymi klarownymi instrukcjami i krok po kroku zdobądź umiejętności, które uczynią Twoje gotowanie niezapomnianym doświadczeniem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż, znajdziesz tu propozycje dostosowane do różnych poziomów zaawansowania.
Nasze przepisy to nie tylko lista składników i instrukcji. To opowieść o smaku, kreatywności i pasji do gotowania. Poznaj ciekawostki kulinarne, sprawdzone triki kuchenne i zaskakujące połączenia smakowe, które podbiją podniebienia Twoich gości.
Na stronie www.kulinareczka.pl w dziale „Przepisy” znajdziesz różnorodne propozycje kulinarne obejmujące:
- Dania główne: Zróżnicowane przepisy na dania mięsne, rybne, wegetariańskie i wegańskie. W tym potrawy kuchni światowej i tradycyjnej.
- Zupy i dania jednogarnkowe: Smaczne zupy, gulasze, czy risotto – szybkie i proste w przygotowaniu.
- Desery: Slodkie przysmaki, ciasta, ciasteczka, serniki i inne pyszności dla miłośników słodkości.
- Przekąski i dania na imprezę: Propozycje idealne na spotkania ze znajomymi, imprezy czy rodzinne uroczystości.
- Dania dla dzieci: Przepisy dostosowane do gusta i potrzeb najmłodszych, by jedzenie było dla nich radością.
- Fit i zdrowe dania: Opcje dla tych, którzy zwracają uwagę na zdrowy styl życia, dietę czy specjalne wymagania żywieniowe.
- Kuchnia krajów świata: Podróże kulinarne bez wychodzenia z domu – propozycje dań z różnych regionów świata.
Kuchnia sezonowa: Przepisy uwzględniające dostępność świeżych składników w danym sezonie.
10 zasad zdrowego grillowania
10 zasad zdrowego grillowania Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia. Oto 10 zasad zdrowego grillowania przygotowanych przez eksperta grillowania Kawiks.
Dieta pod lupą – Papryka Cayenne
Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a…
Letnia sałatka z kaszy kuskus
Sałatka z kus kus W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
Grillowane owoce z sosem waniliowym
Składniki: 25 g blanszowanych orzechów laskowych lub migdałów Olej słonecznikowy do smarowania 2 dojrzałe gruszki pokrojone w ćwiartki z usuniętym gniazdem 2 dojrzałe nektarynki pokrojone w ćwiartki 4 dojrzałe śliwki pokrojone na połówki 200 g naturalnego twarożku cukier waniliowy
Ziołowa pierś z kurczaka w słodkim sosie z limonki
Składniki: 3 piersi z kurczaka 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka posiekanej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty
Pełnoziarniste kanapki zapiekane z serem feta, słodką papryką i czerwoną cebulą w sosie balsamicznym
Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego chleba 50 g odtłuszczonego sera feta 1 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 2 łyżeczki sosu balsamicznego 1 czerwonej papryki pokrojonej w paski czarny pieprz Polecany produkt: Compact Grill marki Russell Hobbs
ZUPA SEROWA Z BOROWIKAMI
SKŁADNIKI: 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych) 200g świeżych lub mrożonych borowików pęczek zielonej pietruszki przyprawy 1 łyżka masła 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP
ZUPA POMIDOROWA z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych) pęczek zielonej pietruszki 1 mały przecier pomidorowy 100g serka topionego np. firmy SERTOP: Złoty Ementaler, Gouda, Cheddar, Holenderski, Tylżycki lub z pomidorami) przyprawy (sól, pieprz)
ZUPA BOTWINKOWA z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 200-300g botwinki (oczyszczonej i pokrojonej) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)
CHŁODNIK z serkiem topionym
foto – Sertop SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (najlepiej ze szczypiorkiem lub Złoty Ementaler) 1,5l wody porcja włoszczyzny przyprawy (sól, pieprz) natka koperku 1 średniej wielkości zielony ogórek natka pietruszki
Włoskie wariacje kulinarne – Lazania szpinakowa
Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada – zarówno estetycznie, jak i smakowo… Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo.
ZUPA WARZYWNA z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 200g kiełbasy krojonej przyprawy (sól, pieprz) 3-4 średniej wielkości ziemniaki 3-4 średniej wielkości pomidory 100g serka topionego firmy SERTOP (np. cheddar, tylżycki, holenderski, gouda) 1-2 marchewki natka pietruszki seler, por, koperek różyczki kalafiora lub brokuły fasolka szparagowa
BARSZCZ UKRAIŃSKI z serkiem topionym
foto – Sertop SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości burak kawałek białej kapusty 1 średni pomidor 2-3 ziemniaki 1 mała cebula 50g słoniny lub boczku przyprawy (sól, pieprz) 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski, tylżycki lub z pomidorami, z warzywami) 1,5l wody szczypta cukru mała cytryna
ZUPA OGÓRKOWA z serkiem topionym
foto – Sertop SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 30g włoszczyzny 2 średniej wielkości kiszone ogórk przyprawy 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, gouda, cheddar, holenderski lub tylżycki) 2-3 ziemniaki
Sernik waniliowo – śmietankowy na kakaowych herbatnikach
Składniki: Spód: 200g kakaowych herbatników Petit Beurre kakowe Jutrzenka (2 opakowania) 60g masła Masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki 2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 2 laski wanilii Wierzch: 250g serka mascarpone 250g schłodzonej śmietanki kremówki 4-5 łyżeczek cukru…
Knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym
Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!
Ciasto czekoladowo-śliwkowe
(autor: David Gaboriaud) Składniki: 150 g śliwek suszonych (bez pestek) 1 kubek czarnej herbaty 100 g gorzkiej czekolady do deserów 2 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”) 30 g cukru brązowego 80 g mąki pszennej (najlepiej razowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ZUPA Z PORÓW z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 1,5l wody porcja włoszczyzny kostka rosołowa 100g serka topionego np. SERTOP: Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar) 300g kiełbasy 400g porów kilka ziemniaków przyprawy (sól, pieprz)
Kuleczki z ricottą i kakao
(autor: David Gaboriaud) Składniki: 12 petit beurre BIO 250 g ricotty 6 łyżek cukru brązowego Kakao
ZUPA ze Złotego Ementalera
SKŁADNIKI: 100g serka topionego firmy SERTOP (Złoty Ementaler) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 1 jajko PRZYGOTOWANIE: Rozgotować serek w rosole. Zagęścić żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami. Więcej przepisów na : www.sertop.pl
ZUPA KOPERKOWA z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 1,5l wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub z kostek rosołowych) 20-30g koperku (duży pęczek) przyprawy
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY z serkiem topionym
SKŁADNIKI: 200-300g buraków (obranych ze skórki i pokrojonych) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka topionego firmy SERTOP (np. Złoty Ementaler, tylżycki, gouda, holenderski, cheddar lub z wędzonym kurczakiem) przyprawy (sól, pieprz, cukier)
Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem
(autor: David Gaboriaud) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 4 szklanki wody 2 liście laurowe 4 opakowania szynki suszonej Bayonne 1 opakowanie koziego sera Saint-maure Garść rukoli lub baby szpinaku 1 szalotka Sól, pieprz, świeży tymianek Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Mini-cake z Łososiem Norweskim i Viande des Grisons
(autor: David Gaboriaud) Składniki (wersja z łososiem): 1 opakowanie łososia wędzonego 3 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”) 120 ml mleka 10 g masła 150 g maki 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki kaparów 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek Świeży lub suszony koperek Sól, pieprz
Makaronowe wstążki z łososiem
Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy Wam idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.