Dieta pod lupą – Papryka Cayenne
Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a z takim samym powodzeniem można ją zastąpić po prostu pieprzem kajeńskim. Sprawdź, jak działa dieta w wersji super HOT!
Co w niej siedzi?
Papryka Cayenne jest odmianą papryczki chili. Organiczny związek chemiczny, który odpowiada jednocześnie za piekący smak i przyspieszenie materii to kapsaicyna. Im jej więcej, tym warzywo bardziej pikantne. Liczne testy naukowe potwierdziły, że kapsaicyna wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Jak działa w rzeczywistości? To całkiem proste. Przypomnij sobie, w jaki sposób funkcjonuje Twoje ciało, kiedy zjesz coś bardzo ostrego. Robi się gorąco, serce zaczyna szybciej bić, ciało się poci, a łzy same napływają do oczu. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna rozgrzewa organizm, który chcąc nie chcąc zmuszony jest do reakcji, czyli intensywniejszego spalania kalorii.
Potrawy z papryką Cayenne albo suplementy diety zawierające ją w swoim składzie najlepiej zażywać przed wysiłkiem fizycznym, około 30-40 minut. Zyskuje się wtedy więcej energii, a trening jest bardziej efektywny.
Rozmiar 36 i megaodporność w jednym
Ostre przyprawy, zawierające dużą ilość kapsaicyny to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko! Papryka Cayenne poza tym, że hamuje apetyt i pomaga spalać tkankę tłuszczową, działa jak prawdziwa apteczka ratunkowa. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i stymuluje układ pokarmowy. Jest szczególnie polecana osobom mającym problem z układem krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu. Jeśli ktoś nie przepada za ostrymi przyprawami albo woli zjeść coś pikantnego tylko czasami, warto sięgnąć po suplement diety, np. Get Slim Morning od
marki Noble Health, który zawiera naturalny ekstrakt z papryki Cayenne.
Mój dzień z papryką Cayenne
Śniadanie: Twarożek ziarnisty z czerwoną papryką, pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem kajeńskim. Dwie kromki pieczywa razowego.
II Śniadanie: Zielone smoothie ze szpinakiem, selerem naciowym, otrębami i kiwi z dodatkiem kurkumy lub curry.
Obiad: Grillowana pierś z kurczaka w ziołowej marynacie z warzywami pociętymi w paski i posypanymi papryką chili. Do tego brązowy ryż.
Podwieczorek: Serek homogenizowany z owocami sezonowymi i listkami świeżej mięty.
Kolacja: Sałatka z rukoli, jajka na twardo, tuńczyka, suszonych pomidorów, szczypioru z dresingiem zrobionym z łyżki oliwy z oliwek, soli, pieprzu i szczypty ostrej papryki.