ZUPA SEROWA Z BOROWIKAMI

on
foto – Sertop

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych)
  • 200g świeżych lub mrożonych borowików
  • pęczek zielonej pietruszki
  • przyprawy
  • 1 łyżka masła
  • 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Borowiki podsmażyć lekko na maśle. Przygotować wywar z włoszczyzny lub z kostki rosołowej. Serek topiony rozprowadzić niewielką ilością wywaru. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić i zagotować. Posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
Wariant 1: Podawać w naturalnej postaci z lanym ciastem lub makaronem.
Wariant 2: Po ugotowaniu zmiksować zupę na krem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.