Składniki:
Spód:
- 200g kakaowych herbatników Petit Beurre kakowe Jutrzenka (2 opakowania)
- 60g masła
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- 2,5 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 laski wanilii
Wierzch:
- 250g serka mascarpone
- 250g schłodzonej śmietanki kremówki
- 4-5 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Spód:
- Masło roztopić.
- Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
- Ser przełożyć do dużej miski, dodać cukier i przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.
- Następnie do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać.
- Na końcu dodać śmietanę i wyskrobane ziarenka z lasek wanilii, wymieszać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230oC. Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 60 minut.
- Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia (ostygnięty sernik stężeje). Ostrożnie zdjąć obręcz i włożyć sernik do lodówki na parę godzin.
Wierzch:
- Serek przełożyć do miski i rozprowadzić go łyżką. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać ją do serka mascarpone, wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i ozdobić nią wierzch sernika.
foto – Jutrzenka