Zdrowe przyjemności – Babeczki jaglane z jesienną śliwką
Po obfitych, świątecznych ucztach, smażonym na maśle karpiu i kremowych wypiekach, nadszedł czas na powrót do zdrowych nawyków. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji ze słodkości – wystarczy trochę kulinarnej fantazji i 20 minut, żeby przygotować pyszny, a co najważniejsze – wartościowy deser, który uprzyjemni popołudniowa kawę z rodziną czy przyjaciółmi.
Przepis na Babeczki jaglane z jesienną śliwką *
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mieszanych bakalii, orzechy, rodzynki, morele
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 słoiczek jesiennej śliwki Primavika
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Wsypać do garnka i prażyć przez chwilę. Dodać
mleko, bakalie, wiórki kokosowe i kurkumę. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż kasza będzie miękka. Można dosłodzić do smaku miodem. Przełożyć do filiżanek wysmarowanych masłem i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjąć z filiżanek.
Deser jesienna śliwka podgrzać w rondelku i przed podaniem polać nim babeczki.
Gotowe!