Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty
Składniki na sos:
- 5 łyżeczek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sosu chutney z mango
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- kilka ćwiartek limonki do dekoracji
- chleb typu pita
- miks sałat
Polecany produkt:
Entertaining Grill marki Russell Hobbs
Sposób przygotowania:
Potnij piersi kurczaka na plastry trzy centymetrowej grubości i włóż je do miski. Dodaj jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na 4-6 godzin, aby mięso zamarynowało się. Nagrzej Entertaining Gril, a następnie rozłóż zamarynowane piersi z kurczaka równomiernie na rozgrzanej płycie i zamknij pokrywę dla uzyskania szybszego efektu. Grilluj mięso przez 3-4 minuty od czasu do czasu przekręcając dla równego wysmażenia. Upieczone kawałki możesz przełożyć na lekko podgrzany griddle, aby nie ostygły. Podgrzej na nim również pieczywo. Wymieszaj jogurt, chutney i sok z limonki w małej misce. Tak przygotowane piersi z kurczaka serwuj z sosem podawanym osobno, ćwiartkami limonki, podgrzanym chlebem typu pita i miksem sałat.