Przepis na świąteczny sernik – Mój ulubiony

Jedną z dwunastu potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole jest sernik świąteczny! Wraz z makowcem to król wśród deserów podczas świąt. Można go przygotować na tyle sposobów ile podpowiem Wam wyobraźnia. My przygotowaliśmy dla Was z okazji świąt dwa przepisy na świąteczne serniki, które na pewno trafią w gusta zasiadającej przy stole rodziny….

Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca własnego wypieku. Czy wiesz, że możesz przygotować go samodzielnie, poświęcając jedynie kilka minut i ograniczając listę zakupową do minimum? Rozwiązanie to sprawdzi się zarówno dla stawiających pierwsze kroki w przygotowaniu świąt, jak i tych doświadczonych, którym zwyczajnie brakuje czasu.

Przekąski pełne witamin i wartości odżywczych

Jesienią, z uwagi na zwiększone ryzyko zachorowań, musimy dostarczać naszemu organizmowi zwiększone ilości witamin i wartości odżywcze. Mamy dla Was przepis na pyszną bombę witaminową!

Sylwestrowe przekąski – polskie paluszki zamiast włoskich grissini

Podczas karnawałowych imprez, pyszne przekąski znikają ze stołu w oka mgnieniu! Po świątecznym obżarstwie przyda się coś smacznego i zdrowego, co podać możemy na wiele sposobów. Paluszki będą świetną alternatywą dla włoskich grissini, nie dość, że są tańsze to dostępne w większej liczbie i różnych wariantach smakowych. Jak szybko przygotować paluszki z szynką parmeńską, chrupiące…

Rozgrzewające, zimowe dodatki do makaronu

Zimą wcale nie musi być zimno! Czosnek, imbir, czy kurkuma to tylko niektóre z darów natury, które potrafią odczarować chłodną atmosferę za oknem. Długa lista rozgrzewających produktów daje wiele możliwości do eksperymentów w kuchni i wykorzystania zimowego okresu na wspólne gotowanie. Co na grudniowe dni poleca Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella?

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzamy w domu niż na zewnątrz. Dłużej śpimy, nasza aktywność w ciągu dnia jest bardzo mała, a pogoda na zewnątrz odbiera nam dobry nastrój. Jak poradzić sobie z jesienną chandrą? Najlepiej postawić na zdrowe, pełne witamin przekąski, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, które od razu postawią nas na nogi.

Kuchnia śląska – idealne rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia!

Kuchnia śląska jest pyszna i zaskakująca w swoich regionalnych nazwach. Rolady, kluski śląskie, modra kapusta… na samą myśl chce się zrobić przerwę na obiad! Czas zatem poznać przepisy, które sprawdzą się podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.

Różne odsłony octu – czy znasz je wszystkie?

Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octó

Przygotuj własne mleko ryżowe z ryżami marki Britta

Wielu ludzi uwielbia mleko, ale coraz więcej osób, które świadomie komponują swoją dietę, stara się znajdować zdrowsze odpowiedniki nabiału w swoim menu. Jednym z przykładów pogodzenia tych dwóch światów jest mleko ryżowe – smaczny napój, do przyrządzenia którego świetnie sprawdzą się wysokogatunkowe i odżywcze ryże marki Britta.

Śniadanie Świętego Mikołaja

W polskiej kulturze pamięć o Świętym Mikołaju jest nieustannie żywa. W dniu jego imienin, czyli 6 grudnia, od wielu pokoleń dzielimy się drobnymi upominkami wkładanymi nocą w tajemnicy pod poduszki. Przywołując dziecięce lata, do tej pory pamiętamy o otrzymywanych prezentach, którymi były dobrze znane czekolady, orzechy czy pomarańcze – smaczne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia. Dziś możemy kontynuować tę tradycję, ale w nieco inny sposób, wykorzystując świąteczne smakołyki do przywrócenia wspomnień i stworzenia razem z dziećmi śniadania dla Świętego Mikołaja. Zmotywuj ich do przygotowania niespodzianki w dzień przed wizytą zapowiedzianego gościa i spraw, aby w pełni mogły poczuć ten magiczny czas!

Zielone i pyszne – przepis na odporność z Amica

Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C. Szpinak zawiera w sobie witaminę E. Kiwi dostarcza organizmowi potas i magnez. Te oraz inne witaminy i pierwiastki są nam szczególnie potrzebne jesienią, kiedy znacznie częściej jesteśmy narażeni na przeziębienia, a nasza odporność spada. Najłatwiej i najsmaczniej jest złączyć je wszystkie w postaci zdrowych i pysznych smoothie!

Grillowane steki z rostbefu z tequilą

Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom. A potrzebujesz tylko chwili, żeby przygotować niezwykłe danie, którym oczarujesz gości! Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych…

Pyszne ciasteczka owsiane z owocami i jogurtem

Ciasteczka owsiane z owocami i jogurtem naturalnyn Nie masz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie? Ciasteczka owsiane własnej roboty to zdrowa i pożywna porcja minerałów, która doda Ci energii na cały dzień. A potrzebujesz do tego tylko chwilę czasu i niewiele składników! Składniki: 100 g jogurtu naturalnego 1 brzoskwinia 2 łyżki suszonych moreli 1 łyżka…

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem – przepis

zapiekanka serowa Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możemy użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i plasterkami suszonego pomidora

Chrupiąca sałatka z kurczakiem i plasterkami suszonego pomidora Podczas upałów rezygnujmy z gorących i ciężkich zestawów obiadowych na rzecz pożywnych i lekkich sałatek. Mogą zostać podane jako przekąski podczas grilla lub jako smaczne i pełne witamin dania obiadowe.

Tagliatelle nidi z małżami

Włochy to prawdziwy raj dla wielbicieli sztuki, kulinariów oraz zwiedzania zabytków. Jednak nie zapominajmy, że najróżniejsze festiwale oraz święta to duma wszystkich Włochów oraz znakomita okazja do celebracji i wspólnej zabawy.

Śniadanie na trawie

Śniadanie na trawie z TWOJLUNCHBOX.PL Zbliża się czas, kiedy jedzenie najlepiej smakuje w plenerze. Możemy wreszcie delektować się słońcem, ciepłem, powietrzem, ale i dobrym jedzeniem. W tym może pomóc odpowiednio dobrany lunchbox, który zapewni świeżość przygotowanym posiłkom i smakowity wygląd.

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym

  Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.

Fusilli z łososiem i pesto

Fot. Index Food Składniki (na 4 porcje): – 400g makaronu świderki Arrighi – 6 łyżek Pesto alla Genovese Grand’Italia – 300g wędzonego łososia – 1 posiekana cukinia – 1 garść świeżej bazylii – oliwa z oliwek extra vergine Olitalia – 100 g startego parmezanu

WEGAŃSKA CZEKOLADA – przepisy

W tym czasie warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw. Zalety takich łakoci? Są bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe! Teraz dzięki aplikacji Raw Food Diet, którą można pobrać bezpłatnie ze sklepu Samsung Apps masz dostęp do najlepszych przepisów opracowanych zgodnie z…

Zdrowe przyjemności – Babeczki jaglane z jesienną śliwką

Zdrowe przyjemności – Babeczki jaglane z jesienną śliwką Po obfitych, świątecznych ucztach, smażonym na maśle karpiu i kremowych wypiekach, nadszedł czas na powrót do zdrowych nawyków. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji ze słodkości – wystarczy trochę kulinarnej fantazji i 20 minut, żeby przygotować pyszny, a co najważniejsze – wartościowy deser, który uprzyjemni popołudniowa kawę z…

Obiad Bożonarodzeniowy A LA MIKOŁAJ REY

OBIAD BOŻONARODZENIOWY A LA MIKOŁAJ REY W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego. Mikołaj Rey, francusko-polski arystokrata, kulinarny pasjonat i praktyk zachęca, by z…

Wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami

Risotto Alla Milanese z Borowikami Borowik – niekwestionowany król polskich lasów zaprasza na wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami – prawdziwie królewską ucztę we włoskim stylu. Właśnie za sprawą borowików to włoskie danie jest tak aromatyczne, że jeszcze zanim zostanie podane gościom czy domownikom na stół, zrobi ogromne wrażenie samym zapachem dobiegającym z kuchni!…