Włoskie wariacje kulinarne – Lazania szpinakowa

on

Każdy wie, że szpinak to warzywo, będące prawdziwą bombą witaminową. Niestety ta „zielona papka ułożona obok ziemniaków na obiadowym talerzu” nie każdemu odpowiada – zarówno estetycznie, jak i smakowo… Na szczęście przepisów ze szpinakiem w roli głównej istnieje całe mnóstwo.


Pozwalają one poznać to niezwykle zdrowe warzywo w różnych odsłonach. Jednym z niezawodnych sposobów na szpinak jest lazania – potrawa ze słonecznym południem w tle. Historia lazanii zaczyna się w tradycyjnej, domowej kuchni włoskiej, gdzie w oryginalnej wersji serwowana była z sosem pomidorowym i mięsem. Płaty ciasta makaronowego można jednak łączyć z różnymi składnikami – dziś zatem proponujemy niezawodny przepis na śródziemnomorską, zieloną wersję tego przepysznego dania.

Składniki:

  • 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe,
  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa,
  • sos beszamelowy (wedle uznania),
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła,
  • ser żółty,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, krojone pomidory z puszki, oliwki, a także natkę pietruszki. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos beszamelowy, na którym ułożyć należy warstwę makaronu i warstwę mięsa, którą posmarować należy sosem beszamelowym oraz posypać serem. (osoby szczególnie dbające o linię mogą zrezygnować z beszamelu). W ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy latanii. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.

Smacznego! www.indexfood.pl

foto – indexfood