Niekiedy warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy twoją rodzinę. Pyszny obiad może być prostym w przygotowaniu.
Kategoria: Przepisy
W dziale „Przepisy”znajdziesz niezwykłe inspiracje kulinarne, które przeniosą Cię w świat aromatycznych smaków i kulinarnych przygód. Nasza bogata kolekcja przepisów obejmuje dania na każdą okazję i dla każdego smaku.
Odkryj tajniki przygotowywania potraw z naszymi klarownymi instrukcjami i krok po kroku zdobądź umiejętności, które uczynią Twoje gotowanie niezapomnianym doświadczeniem. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną podróż, znajdziesz tu propozycje dostosowane do różnych poziomów zaawansowania.
Nasze przepisy to nie tylko lista składników i instrukcji. To opowieść o smaku, kreatywności i pasji do gotowania. Poznaj ciekawostki kulinarne, sprawdzone triki kuchenne i zaskakujące połączenia smakowe, które podbiją podniebienia Twoich gości.
Na stronie www.kulinareczka.pl w dziale „Przepisy” znajdziesz różnorodne propozycje kulinarne obejmujące:
- Dania główne: Zróżnicowane przepisy na dania mięsne, rybne, wegetariańskie i wegańskie. W tym potrawy kuchni światowej i tradycyjnej.
- Zupy i dania jednogarnkowe: Smaczne zupy, gulasze, czy risotto – szybkie i proste w przygotowaniu.
- Desery: Slodkie przysmaki, ciasta, ciasteczka, serniki i inne pyszności dla miłośników słodkości.
- Przekąski i dania na imprezę: Propozycje idealne na spotkania ze znajomymi, imprezy czy rodzinne uroczystości.
- Dania dla dzieci: Przepisy dostosowane do gusta i potrzeb najmłodszych, by jedzenie było dla nich radością.
- Fit i zdrowe dania: Opcje dla tych, którzy zwracają uwagę na zdrowy styl życia, dietę czy specjalne wymagania żywieniowe.
- Kuchnia krajów świata: Podróże kulinarne bez wychodzenia z domu – propozycje dań z różnych regionów świata.
Kuchnia sezonowa: Przepisy uwzględniające dostępność świeżych składników w danym sezonie.
Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Sezon na truskawki, uważany jest przez większość z nas za najlepszy moment w roku. Chwila, w której lokalne bazarki zamieniają się w pełne soczystej truskawkowej czerwieni miejsca, to idealny moment na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe dania z truskawkami w roli głównej, doskonale sprawdzą się jako lekka, obiadowa propozycja.
Sałatka z botwinki z serem i kiełkami
Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów.
Ciasto z tahini na zimno
Obdaruj domowymi słodkościami bliskich. Ciasto w orientalnym stylu nie pozostawia nikogo obojętnym.
Ciasto z Sezamellą o smaku Waniliowym
Pyszne i łatwe rozwiązania na każdą okazję. Z tego przepisu z mogą skorzystać nawet te osoby, które nigdy w życiu niczego nie upiekły.
Babeczki z żelkami
W trakcie plenerowych wypadów za miasto zaskoczmy małych i dużych łasuchów przepysznymi muffinkami z soczyście owocowymi żelkami.
Caseata – najstarsza polska zupa
Coraz więcej szefów kuchni tworząc menu, sięga do staropolskich, zapomnianych receptur. Okazuje się, że dawne zapiski mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy.
Mini paszteciki z kminkiem
Składniki: pasztet pieczony ciasto francuskie 1 jajko cały kminek Sposób przygotowania: Przygotowanie zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego. Wzdłuż jednego boku układamy kawałki pasztetu. Następnie ciasto zwijamy w rulonik, dociskając brzegi ciasta i odcinając gotową część. Czynność powtarzamy na pozostałej części ciasta. Gotowe ruloniki należy pokroić w poprzek na mniejsze paszteciki. Następnie układamy je na blaszce…
Kurpiowski żurek
Składniki: 500 g Kiełbasy białej extra 500 ml żurku 5 jaj przepiórczych włoszczyzna 1 cebula 1 ząbek czosnku garść suszonych borowików sól pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie świeży majeranek rzeżucha mus chrzanowy (150 ml śmietany 3%, 150 g chrzanu tartego, pół startego, słodkiego jabłka, szczypta soli) Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy włoszczyznę, nieobraną cebulę…
Zupa krem marchewkowy z kurczakiem
Zupa krem marchewkowy z kurczakiem to wyjątkowo smaczny, a przy tym delikatny posiłek dla całej rodziny. Składniki: 1,5 litra woda niegazowanej 1 kg marchewki 1/2 piersi z kurczaka 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy jogurt grecki naturalny 1 łyżka oleju rzepakowego świeży tymianek sól, ewentualnie…
Przepis na sernik krakowski z rodzynkami
Składniki : ciasto: 350 g mąki 250 g masła 150 g cukru 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko masa serowa: 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego 250 g cukru 5 jajek (L) 150 g masła 1 budyń waniliowy 80 g rodzynek 1 łyżka mąki lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny Sposób…
Przepis na paschę z bakaliami
Składniki: 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 100 g masła 100 g drobnego cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek kanapkowo-sernikowy. Następnie dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać…
Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu
Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”.
Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z
różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań.
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
Buziaki i cytrynowe całuski! Przepis na przepyszne ciastka
Dzień Niespodziewanego Całusa (24 lutego) to doskonała okazja, by wyrazić na słodko sympatię lub skrywane głębokie uczucia. Wystarczy najpierw zaczaić się w kuchni, przygotować caaały talerz cytrynowych całusków, a potem już tylko rozdawać buziaki i pyszne ciasteczka
Czym się charakteryzuje prawdziwa włoska pizza?
Już w najbliższy piątek, 9 lutego, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. To najpopularniejsze danie z kuchni włoskiej można zjeść w każdym zakątku świata. Jednak czy każdą serwowaną pizzę można nazwać rzeczywiście włoską?
Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek
Marchew biała, fioletowa i pomarańczowa. Kiedyś niedocenione warzywo, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna w każdej kuchni.
Rozgrzewające herbaty na zimę
Zimą łatwiej o wychłodzenie organizmu, dlatego warto pomyśleć o kilku składnikach, które w smaczny i szybki sposób przywrócą odpowiednią temperaturę naszemu ciału.
Daktylowe kulki mocy
By dodać wam mnóstwo zdrowej energii na nowy rok i osłodzić odrobinę zimową aurę za oknem, proponujemy prawdziwy HIT- bakaliowe kulki mocy HELIO. To pożywna, w 100% naturalna fit przekąska, którą przygotujesz w kilka minut. Zacznij 2018 rok w zdrowym stylu razem z HELIO!
Sałatka z awokado i serem Aldamer
Składniki • 2 garście rukoli • 2 garście liści młodej botwinki lub młodego szpinaku • 1 dojrzałe awokado • 10 pomidorków koktajlowych • 6 jajek przepiórczych • 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki Sos winegret • 1 łyżka musztardy francuskiej • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno • 1 łyżka soku z cytryny…
Karnawałowa domówka – jak się do niej przygotować i zaskoczyć gości?
Emocje sylwestrowej nocy opadły, teraz czas korzystać z nadejścia karnawału. Poświętować zdąży zapewne każdy z nas, gdyż okres hucznych i kolorowych zabaw potrwa aż 39 dni! Nawet jeśli zrezygnujemy z wielkich bali i zorganizujemy kameralne przyjęcie u siebie w domu, zabawa może być równie znakomita. Przepis na udaną domówkę jest prosty – wystarczą doborowe towarzystwo,…
Karnawałowe przekąski
Nie od dziś wiadomo, że domowe i własnoręcznie przygotowane specjały znajdują się najwyżej w hierarchii smaków. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku imprezowych przekąsek, które warto zrobić samemu, zamiast po raz kolejny decydować się na naszpikowane konserwantami gotowce. Oryginalne, choć proste w przygotowaniu menu to obowiązkowy element udanego przyjęcia w gronie najbliższych.
Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Na każdym przyjęciu musi znaleźć się coś bardziej treściwego do jedzenia. Alternatywą dla mięsnych dań, serwowanych na talerzu, są klopsiki, które łatwo jest nadziać na wykałaczki.
Przepis na rozgrzewającą herbatę
Zima to najtrudniejsza dla naszego samopoczucia pora roku. Jest pochmurnie i deszczowo. Pogoda jednak nie zwalnia nas z codziennych obowiązków. Jak nie dać się zimowej chandrze i cieszyć się zdrowiem mimo nieprzychylnej aury? Podpowiadają eksperci Ahmad Tea London.
Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem
Składniki pomarańcze – 3 sztuki masło – 200 g cukier – 200 g żółtka jaj – 4 sztuki Chleb tostowy XXL (np. Dan Cake) – 15 kromek dobrej jakości pasztet w kawałku – 500 g granat – 1 owoc foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach Przygotowanie: Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej…
Świąteczna beza Lary Gessler
Święta to czas, kiedy każdy z nas, nawet jeśli jest fanem zdrowego odżywiania, musi się skusić na coś słodkiego. Jako deser na naszym świątecznym stole znakomicie sprawdzi się beza. Beza świąteczna – spód Składniki: 4 białka w temperaturze pokojowej 250 g cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczane 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego Sposób przygotowania:…
Świąteczny sernik Lary Gessler
Świeta to czas, kiedy rozpieszczamy naszą rodzinę różnymi smakołykami. Tym, co jest chyba na każdym stole, jest oczywiście sernik.