Ciasto z tahini na zimno

on
Ciasto z tahini na zimno

Obdaruj domowymi słodkościami bliskich. Ciasto w orientalnym stylu nie pozostawia nikogo obojętnym.

Biszkoptowy spód:

  • 35 g mąki
  • pszennej
  • 50 g cukru2 jajka

Sposób przygotowania:

1. Ubij jajka z cukrem.
2. Do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem sezamowy:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 50-80 g tahini (ilość zależna od upodobań)

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj.
2. Następnie połącz masę z kremówką.
3. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Kremową masę nałóż na ostudzony spód.
5. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.

Smacznego!