Obdaruj domowymi słodkościami bliskich. Ciasto w orientalnym stylu nie pozostawia nikogo obojętnym.
Biszkoptowy spód:
- 35 g mąki
- pszennej
- 50 g cukru2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka z cukrem.
2. Do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krem sezamowy:
- 200 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 50-80 g tahini (ilość zależna od upodobań)
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj.
2. Następnie połącz masę z kremówką.
3. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Kremową masę nałóż na ostudzony spód.
5. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.
Smacznego!