Zimą łatwiej o wychłodzenie organizmu, dlatego warto pomyśleć o kilku składnikach, które w smaczny i szybki sposób przywrócą odpowiednią temperaturę naszemu ciału.
Rozgrzewająca herbata jest idealnym pomysłem nie tylko na spokojny zimowy wieczór, ale przelana w termos świetnie sprawdzi się także jako smaczny przerywnik między zjazdami na nartach czy snowboardzie.
Każdy z nas zna tradycyjne składniki, dzięki którym herbata nabiera wyjątkowego smaku i bardziej rozgrzewa. Należą do nich przede wszystkim cytryna, sok malinowy i przyprawy takie jak goździki, imbir, a także cynamon. Przedstawiamy przepisy na rozgrzewające herbaty
Herbata z cytryną
Składniki:
- 1 torebka herbaty English Tradition Ahmad Tea London
- Sok z ½ cytryny
- Plasterki cytryny do ozdoby
- 2 goździki
- Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Goździki i cynamon wrzucamy do zaparzonej mocnej herbaty, następnie odstawiamy ją, by nabrała intensywnego smaku.
- Po 3 minutach przelewamy napar przez sitko i dolewamy sok z cytryny.
- Na koniec ozdabiamy plasterkiem cytryny.
Herbata z malinami
Składniki:
- Torebka Raspberry Indulgence Ahmad Tea London
- 3 łyżki syropu malinowego
- 5 mrożonych malin
- Cukier brązowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy herbatę zgodnie ze wskazówkami widniejącymi na opakowaniu, dolewamy syropu malinowego.
- Dorzucamy mrożone owoce i dolewamy sok z cytryny.
- Jeśli herbata jest mało słodka możemy dodać 2 łyżeczki cukru brązowego.
Herbata z przyprawami
Składniki:
- 1 torebka herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
- Plasterek korzenia imbiru koło 1 cm grubości
- Szczypta cynamonu
- 2 goździki
- 1 łyżka miodu gryczanego
Sposób przygotowania:
- Obieramy imbir, następnie rozgniatamy go w moździerzu i dodajemy do zaparzonej herbaty.
- Dodajemy przyprawy. Kiedy herbata delikatnie ostygnie dodajemy łyżkę miodu (miód dodajemy do naparu o niższej temperaturze, by ten nie stracił swoich właściwości).