Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja – z talerza znika bardzo szybko.
Składniki:
- ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
- spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
- 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
- szczypta soli
- kilka trójkącików sera kremowego
- 3-4 truskawki
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- Łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej.
- Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego.
- Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.
Smacznego!