Składniki :
ciasto:
- 350 g mąki
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
masa serowa:
- 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego
- 250 g cukru
- 5 jajek (L)
- 150 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 80 g rodzynek
- 1 łyżka mąki
lukier:
- 200 g cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3.
- Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
- Przygotuj masę serową.
- Rodzynki oprósz mąką.
- Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku.
- Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Na koniec wsyp rodzynki.
- Masę serową przełóż do formy z ciastem.
- Wyrównaj powierzchnię.
- Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C.
- Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C.
- Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy.
- Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika.
- Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.