Przepis na sernik krakowski z rodzynkami

on
Przepis na sernik krakowski z rodzynkami

Składniki :

ciasto:

  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

masa serowa:

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 250 g cukru
  • 5 jajek (L)
  • 150 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 80 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki

lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3.
  4. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm.
  5. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
  6. Przygotuj masę serową.
  7. Rodzynki oprósz mąką.
  8. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku.
  9. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  10. Na koniec wsyp rodzynki.
  11. Masę serową przełóż do formy z ciastem.
  12. Wyrównaj powierzchnię.
  13. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C.
  14. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C.
  15. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy.
  16. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika.
  17. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).
  18. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.