Zupa krem marchewkowy z kurczakiem

on

Zupa krem marchewkowy z kurczakiem to wyjątkowo smaczny, a przy tym delikatny posiłek dla całej rodziny.

Zupa krem marchewkowy z kurczakiem

Składniki:

  • 1,5 litra woda niegazowanej
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • jogurt grecki naturalny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeży tymianek
  • sól, ewentualnie pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyj i włóż do niewielkiego garnka, zalej wodą (tak, żeby przykryć mięso). Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wody.
2. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Przełóż marchewkę do garnka,
w którym gotował się kurczak, a następnie uzupełnij wodą do zakrycia marchewki. Gotuj na średnim ogniu.
3. Szalotkę i czosnek drobno pokrój. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szalotkę, czosnek oraz imbir – całość zeszklij i dodaj do garnka.
4. Zupę dopraw do smaku kurkumą, solą i curry.
5. Gdy marchewka będzie już miękka (jej gotowanie trwa ok. 15 minut) zblenduj ją (możesz zostawić 2-3 całe kawałki marchewki, aby ozdobić nią zupę na talerzu). Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej wodę Mama i ja (wówczas całość należy raz jeszcze zagotować).
5. Zupę wlej na talerz, dodaj kurczaka (pokrojonego na kawałki), marchewkę (opcjonalnie) oraz kleks
z jogurtu. Całość posyp tymiankiem.

Smacznego!