Kuskus izraelski z małżami i krewetkami w sosie curry to propozycja na pyszny
i pełnowartościowy posiłek.Składniki:
- kuskus 1 opakowania (2 woreczki kuskusu)
- 1 kg muli
- 0,5 kg krewetek
- 200 ml wina wytrawnego, białego
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)
- 1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)
- 2 łyżeczki pasty curry, pikantnej (lub do smaku)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory malinowe
- 1 pęczek szparagów (opcjonalnie) lub fasolki szparagowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- świeża bazylia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki oliwy (najlepiej ostrej, np. z chilli)
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz, chilli w proszku (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy mrożonych owoców morza, należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej na sitkach, a następnie opłukać. Jeżeli używamy krewetek już ugotowanych, pomijamy kroki z ich przygotowaniem.
- Małże dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz.
- Krewetki obierz z pancerzy, zostawiając ogonek. Usuń jelito (czarna nitka) nacinając krewetkę z góry. Dokładnie umyj. Osusz.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju wraz z pastą curry oraz przyprawą curry.
- Wrzuć małże, dodaj wino, mleczko kokosowe oraz odłamane zdrewniałe końcówki szparagów. Przykryj pokrywką i duś 6–8 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie wyrzuć nieotwarte małże oraz końcówki szparagów.
- Dodaj krewetki, szparagi lub fasolkę szparagową oraz pokrojone pomidory. Całość gotuj 3–4 minuty, kilka razy mieszając.
- Patelnię ściągnij z ognia, dodaj masło, wymieszaj, dopraw do smaku.
- W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj oliwę, pokrojoną chilli (jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dodaj również nasionka papryki, w przeciwnym razie usuń je). Ewentualnie dopraw solą.
- Kuskus serwuj wraz owocami morza i bazylią.
Smacznego!