Chcesz zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii i cennych witamin? Przygotuj lekkie, truskawkowe dania obiadowe.
Składniki:
- 1 opakowanie jarmużu
- 0,5 kg truskawek
- pęczek rzodkiewki
- 75 g migdałów w płatkach
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowywania:
- Jarmuż delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok. 1 minutę, aby zmiękł.
- Następnie rzodkiewki i truskawki kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jarmużu.
- Całość posypujemy migdałami.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatka najlepiej smakuje polana sosem na chwilę przed podaniem.
Smacznego!