Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”.
Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z
różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań.
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na
ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także
kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów,
w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest
osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są
poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej
kuchni?
Pierogi z ciecierzycą
To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych
składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy
doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.
Składniki:
Na ciasto:
- 550 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 g masła
- 1 szklanka gorącej wody
Na farsz:
- puszka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
- 1 łyżka margaryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 natka pietruszki
- 6 łyżek bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz
wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy
na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię
i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy
bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą
blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki,
na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody
na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni
z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się
złociste i chrupiące.
Smacznego!