Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

on

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”.
Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z
różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań.
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na
ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także
kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów,
w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest
osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są
poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej
kuchni?

Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Pierogi z ciecierzycą

To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych
składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy
doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.

Składniki:

Na ciasto:

  •  550 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 g masła
  • 1 szklanka gorącej wody

Na farsz:

  • puszka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 6 łyżek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz
wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy
na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię
i odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy
bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą
blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki,
na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody
na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni
z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się
złociste i chrupiące.

Smacznego!