Składniki
• 2 garście rukoli
• 2 garście liści młodej botwinki lub młodego szpinaku
• 1 dojrzałe awokado
• 10 pomidorków koktajlowych
• 6 jajek przepiórczych
• 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
Sos winegret
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• 1 łyżka soku z cytryny
• ½ łyżeczki kurkumy
• 1 płaska łyżeczka cukru
• szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku
Sposób przygotowania
Rukolę i liście botwinki wyłożyć do miski. Dodać poszarpaną sałatę, cząstki obranego awokado, pomidorki przekrojone na pół oraz ugotowane i przekrojone jajka przepiórcze. Dodać utarty na grubym oczku ser, polać sosem winegret i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy