Buziaki i cytrynowe całuski! Przepis na przepyszne ciastka

on
Buziaki i cytrynowe całuski! Przepis na przepyszne ciastka

Dzień Niespodziewanego Całusa (24 lutego) to doskonała okazja, by wyrazić na słodko sympatię lub skrywane głębokie uczucia. Wystarczy najpierw zaczaić się w kuchni, przygotować caaały talerz cytrynowych całusków, a potem już tylko rozdawać buziaki i pyszne ciasteczka

 

Cytrynowe całuski

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland

Nadzienie:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy lub masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka:

  1. Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu.
  3. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak.
  4. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  5. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia.
  7. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Krem:

  1. Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku ustawionym na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty.
  2. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.
  3. Krem odstaw do wystudzenia.
  4. Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem.
  5. Gotowe oprósz cukrem pudrem.