Dzień Niespodziewanego Całusa (24 lutego) to doskonała okazja, by wyrazić na słodko sympatię lub skrywane głębokie uczucia. Wystarczy najpierw zaczaić się w kuchni, przygotować caaały talerz cytrynowych całusków, a potem już tylko rozdawać buziaki i pyszne ciasteczka
Cytrynowe całuski
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland
Nadzienie:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:
- Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu.
- Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak.
- Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
- Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia.
- Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Krem:
- Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku ustawionym na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty.
- Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.
- Krem odstaw do wystudzenia.
- Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem.
- Gotowe oprósz cukrem pudrem.