Przygotuj na kolację bezmięsny gulasz. Łatwość przygotowania i smak dania Ci zaskoczą.
Składniki:
- puszka cieciorki gotowanej
- 1 duża papryka czerwona
- 2 pory
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego.
- Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler.
- Duś w niewielkiej ilości wody.
- Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy.
- Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy.
- Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.
Smacznego!