W trakcie plenerowych wypadów za miasto zaskoczmy małych i dużych łasuchów przepysznymi muffinkami z soczyście owocowymi żelkami.
Takie połączenie nie tylko zachwyci małych i dużych smakoszy, ale będzie także okazją do doskonałej zabawy podczas wspólnego przygotowywania pyszności i planowania majówkowej eskapady.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki białej oranżady
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- żelki – 3 opakowania
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli ucierając, wlewamy połowę oranżady i oleju.
- Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia – cały czas ucieramy ciasto na wolnych obrotach miksera. Wlewamy pozostałą oranżadę i olej.
- Ucieramy, aż całość się połączy.
Masę przelewamy do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 3/4 wysokości).
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180° C (góra/dół). Pod koniec czasu sprawdzamy. Jeśli jest suchy, możemy wyjąć muffinki z piekarnika. - W ostudzonych babeczkach wykrawamy środki i wkładamy po 2-3 żelki.
- Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki. Na wierzchu każdej układamy żelki.
Smacznego!