Przepis na świąteczne pierniki

on

W świątecznym nastroju nie może zabraknąć aromatycznych pierników! Przepis na te wyjątkowe wypieki jest prosty, a efekt zachwyci każdego. W sam raz na prezent lub słodkie przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi. Gotowi? Czas rozpocząć pieczenie!

Przepis na świąteczne pierniki

Pięknie udekorowane, pachnące przyprawami i pełne świątecznego klimatu – takie są właśnie tradycyjne pierniki. To jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków bożonarodzeniowych, który nie może zabraknąć na żadnym polskim stole podczas Świąt. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować te pyszne ciasteczka, to koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

– 500g mąki pszennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– 3/4 szklanki cukru brązowego
– 1/4 szklanki miodu
– 100g masła lub margaryny
– 1 jajko
– przyprawy: cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa (ok. 1/2 -1 łyzeczki każdego)

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem jest połączenie suche składniki – mąki, sody oczyszczonej oraz soli w dużej misce. Następnie dodaj do nich cukier brązowy oraz wszystkie wymienione wcześniej przyprawy i dokładnie wymieszaj.

W osobnym naczyniu rozpuść masło lub margarynę, a następnie dodaj do niego miód i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Teraz czas na połączenie składników mokrych z suchymi. Wlej stopniowo masę z miodem do miski z mąką i przyprawami, cały czas mieszając ręką lub mikserem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przełóż je na stolnicę oprószoną odrobiną maki i wyrabiaj przez kilka minut.

Gotowe ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich kulki. Następnie spłaszcz je dłonią lub wałkiem do grubości około 1 cm. Wykorzystując foremki wycinaj różne kształty pierników – gwiazdki, serca czy choinki.

Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut (do momentu gdy będą lekko złociste). Po upieczeniu wyjmij je ostrożnie za pomocą łopatki i pozostaw do wystudzenia.

Dekoracja:

Kiedy pierniczki już ostygną, możesz przystapić do ich dekoracji! Najprostszym sposobem jest posypanie ich cukrem pudrem lub polanie lukrem (w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny). Możesz także użyć barwnego lukru i ozdobić pierniczki według własnego pomysłu.

Podsumowanie:

Przygotowanie świątecznych pierników może być świetną zabawą dla całej rodziny. Warto wykorzystać ten przepis, aby stworzyć nie tylko pyszne, ale również pięknie wyglądające ciasteczka. Pamiętaj, że przyprawy możesz dostosować do swoich preferencji – dodając więcej cynamonu lub imbiru. Gotowe pierniki będą idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty podczas wigilijnego wieczoru. Smacznego!