Jak wykorzystać dynię w kuchni: 5 pomysłów na dania!

Dynia to jeden z najbardziej uniwersalnych i smacznych warzyw. Można z niej przygotować wiele pysznych dań – od słodkich po wytrawne. Przedstawiamy 5 pomysłów na dania z dyni, które zachwycą Twoich gości! Dowiedz się, jak wykorzystać dynię w kuchni i przygotuj dania, które zachwycą Twoich bliskich!

Dynia zapiekana z fetą

Dynia zapiekana z fetą to pyszne i proste danie, które można przygotować w kilka minut. Potrzebne składniki to: mała dynia, ser feta, cebula, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku. Najpierw należy umyć dynię i pokroić ją na plasterki. Następnie należy posypać je odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją do momentu aż zmięknie. Po tym dodaj plasterki dyni i smaż je aż się zarumienią. Na koniec dodaj ser feta i wymieszaj wszystko razem. Przełóż danie do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i zapiekaj aż ser się roztopi. Po upieczeniu dynia jest gotowa do podania!

Zupa z dyni

Kolejnym łatwym pomysłem na danie z dyni jest aromatyczna zupa. Do jej przygotowania potrzebne będą: mała dynia, cebula, marchewka, seler, czosnek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku oraz śmietana do dekoracji. Najpierw należy umyć dynię i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę oraz czosnek, smaż je aż się zeszklą. Następnie dodaj marchewkę i seler oraz liść laurowy i smaż jeszcze przez kilka minut. Do tego dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj wszystko razem pod przykryciem przez ok. 30 minut. Zupa powinna być gotowa po tym czasie. Na koniec dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku i zmiksuj całość blenderem lub w mikserze ręcznym. Przed podaniem posyp śmietaną lub serem feta.

Sałatka z dyni

Sałatka z dyni to świetny pomysł na lekkie danie obiadowe lub kolację. Składniki potrzebne do jej przygotowania to: mała dynia, szpinak, orzechy włoskie, suszone pomidory, sól i pieprz do smaku oraz oliwa z oliwek i sok cytrynowy do dressingu. Najpierw należy umyć dynię i pokroić ją w kostkę lub plastry. Następnie na talerzu ułóż liście szpinaku, dorzuć orzechy włoskie oraz suszone pomidory, a na górze ułóż kostki lub plastry dyni. Do tego przygotuj dressing – połącz oliwę z oliwek ze sokiem cytrynowym, dopraw sola oraz pieprzem do smaku i polej sałatkę sosem przed podaniem.

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni to idealna propozycja na szybkie śniadanie lub deser! Do ich przygotowania potrzebne będzie: mała dynia, mleko sojowe lub owsiane, maka pszenna lub gryczana, jajko, sól oraz ulubione przyprawy (np. cynamon). Najpierw należy umyć dynię i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach (lub blenderem). Połączyć starte warzywo ze śmietankowym mlekiem sojowym lub owsianym oraz maka pszennym lub gryczanym – powinno powstać gęste ciasto. Dodajemy jeszcze jajko oraz ulubione przyprawy (np.: cynamon) i mieszamy całość łopatką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub masła klarowanego (możesz też użyć masła ghee) a następnie formować placuszki – dodawać porcje ciasta na gorące tłuszczu i smaż je aż się zarumieniaj (po ok 3-4 minutach). Placuszki szybko się robią i szybko znikaj!

Piasty pomysł: placki ziemniaczane z dyni

Placki ziemniaczane to ulubione danie każdego! Do ich przygotowania potrzebne będą: mała dynia, 3-4 duże ziemniaki, cebula, 2 jaja, mąka pszenna lub gryczana, sól oraz ulubione przyprawy (np. tymianek). Najpierw należy obrać dynię oraz ziemniaki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach (lub blenderem). Dodajemy starte warzywa do miski razem ze startą cebulką oraz jajka – powinno powstać gęste ciasto. Następnie dodajemy mąkę pszenną lub gryczaną oraz doprawiamy solą oraz ulubionymi przyprawami (np. tymiankiem). Na rozgrzanej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (oleju kokosowego lub masła klarowanego) a następnie formujemy placki – dodawaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz na gorąco i smaż je aż się rumienią (po około 3-4 minutach). Placki są gotowe!

Dynia to warzywo pełne witamin i składników odżywczych – możesz ją spożywać na surowo albo wykorzystać do przygotowania innych dań – od sałatek po placki! Jest ona uniwersalna – możesz ją dodawać do swoich ulubionych dań, aby je urozmaicić, albo stworzyć nowe dania bazujące na tym warzywie!