Olej to produkt powszechnie wykorzystywany w kuchni. Służy między innymi do smażenia, pieczenia, duszenia, a także przybiera formę dodatku do sałatek, czy domowego majonezu. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, jak odrębne właściwości posiadają oleje lniane, słonecznikowe oraz rzepakowe.
Olej słonecznikowy do smażenia
W kuchni możesz stosować olej słonecznikowy do smażenia. Należy jednak wybrać produkt, który będzie przystosowany do wykorzystywania w bardzo wysokich temperaturach. Tego rodzaju wyroby wyróżniają się niezwykle delikatnym smakiem, a jednocześnie posiadają witaminę E oraz kwasy tłuszczowe nienasycone. Oleje w kuchni wykonane ze słonecznika mogą być stosowane w przypadku bardzo głębokiego smażenia, czyli na przykład przygotowywania frytek. Jednocześnie są wykorzystywane do przyprawiania potraw, na przykład sałatek. Zaletą posiadania kwasów nienasyconych jest fakt, iż takie elementy są w stanie wpłynąć na poprawne utrzymanie poziomu cholesterolu we krwi. Coraz więcej osób decyduje się na tego rodzaju produkty ze względu na doskonałe właściwości oraz walory smakowe. Oleje w kuchni wykonane ze słonecznika mogą mieć certyfikat ekologiczny (czyli znak liścia na zielonym tle). Wówczas produkt jest wolny od GMO oraz substancji toksycznych.
Olej lniany z kapsaicyną
Ogromną popularnością w kuchni cieszy się olej lniany z kapsaicyną. Są tłoczone na zimno, co pozwala zachować wszystkie kluczowe składniki w postaci witamin oraz minerałów. W tych produktach kapsalen powstaje poprzez macerację ostrej papryki z olejem lnianym. Wyroby posiadają kwasy Omega-3 wspierające organizm i są powszechnie stosowane przez osoby prowadzące dietę mającą na celu zrzucenie kilku kilogramów. Zdrowe oleje lniane z kapsaicyną mają szeroki zastosowanie w kuchni – bardzo często dodaje się je do potraw, aby podkreślić ich pikanterię. Jest to doskonały dodatek do sałatek, a także sosów. Należy pamiętać, że olej lniany z kapsaicyną nie służy do pieczenia oraz smażenia. Osoby pragnące
zadbać o swoje zdrowie spożywają go bezpośrednio. Zdrowe oleje lniane z kapsaicyną pomagają wyeliminować cellulit, ponieważ mają charakter termogeniczny – przy długotrwałym stosowaniu usuwają podskórną tkankę tłuszczową.
Olej rzepakowy do kuchni
Do powszechnie wykorzystywanych w kuchni wyrobów zalicza się także olej rzepakowy. To produkt dość uniwersalny, nadający się zarówno do smażenia oraz pieczenia, jak i przyprawiania dań, na przykład sałatek. Najlepsze oleje w kuchni wytworzone z rzepaku pochodzą z upraw ekologicznych i nie są poddawane rafinacji. Dzięki temu posiadają wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dodatkowo obfitując w witaminę A, E oraz K. Podczas spożywania produkty działają antyoksydacyjnie i nie podnoszą poziomu
cholesterolu. Jeżeli interesują Cię tylko i wyłącznie najlepsze oleje w kuchni, które na dodatek będą uniwersalne, wyroby opierające się na rzepaku powinny być odpowiednią propozycją. Nie dość, że są cenione ze względu na swój wartościowy skład, to na dodatek dobrze smakują, podkreślając charakter przyrządzanych potraw. Wszystkie oleje, o których wspominaliśmy, znajdziesz na https://sklep.zlotopolskie.pl/.