Roślinna pasta z à la tuńczyk

on
Roślinna pasta z à la tuńczyk

Doskonałym pomysłem na finger food, które zdoła przyrządzić każdy, jest podanie chrupiącej bagietki pokrojonej w plastry i podpieczonej na grzanki z pastą kanapkową. Pasta sprawdzi się również jako dodatek do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, takich jak marchew, papryka, ogórek czy kalarepa.

Składniki:

  • roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
  • ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki
  • kapary – 1 łyżka
  • majonez tradycyjny lub wegański – 1 łyżka
  • jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki
  • małe czerwone cebule – 2 szt.
  • małe ogórki kiszone – 2 szt.
  • musztarda – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony
  • sól

    Do dekoracji
  • świeży szczypiorek – 1 pęczek
  • kapary – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę.
  2. Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
  3. Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.
  4. Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami.
  5. Można podać ją z ulubionym pieczywem.
  6. Dania te są proste do wykonania dla każdego, również osób bez większego doświadczenia w kuchni, a co ważne – są pyszne i podbiją serca zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso!