Doskonałym pomysłem na finger food, które zdoła przyrządzić każdy, jest podanie chrupiącej bagietki pokrojonej w plastry i podpieczonej na grzanki z pastą kanapkową. Pasta sprawdzi się również jako dodatek do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, takich jak marchew, papryka, ogórek czy kalarepa.
Składniki:
- roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
- ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki
- kapary – 1 łyżka
- majonez tradycyjny lub wegański – 1 łyżka
- jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki
- małe czerwone cebule – 2 szt.
- małe ogórki kiszone – 2 szt.
- musztarda – 1 łyżka
- oliwa – 1 łyżka
- pieprz czarny mielony
- sól
Do dekoracji
- świeży szczypiorek – 1 pęczek
- kapary – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
- Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.
- Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami.
- Można podać ją z ulubionym pieczywem.
- Dania te są proste do wykonania dla każdego, również osób bez większego doświadczenia w kuchni, a co ważne – są pyszne i podbiją serca zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso!