Ciasto z jabłkami i cynamonem

Nic tak nie cieszy jak gotowanie w gronie rodzinnym. Przed Wami prosty przepis na szarlotkę z cynamonem, do której przygotowania warto zaangażować też dzieci.

Święta o smaku bakalii HELIO!

Wigilia i święta Bożego Narodzenia wymagają od nas szczególnej oprawy… Magiczne dekoracje i unoszące się w powietrzu cudowne zapachy przygotowywanych w kuchni bakaliowych potraw tworzą wyjątkową atmosferę świąt, która udziela się wszystkim domownikom.

Placuszki z kuskusu z burakiem i kwaśną śmietaną

Nie traktujemy już kaszy jako obowiązkowego posiłku, na myśl, o którym buzia wykrzywia się w grymas niezadowolenia. Można ją jeść w różnych postaciach – a dziś przygotujemy ją w formie aromatycznych chrupiących placków.

Gulasz z dynią

Niekwestionowaną królową jesiennych przysmaków jest dynia. Delikatny smak czyni z niej produkt niezwykle uniwersalny. Co powiecie na gulasz z dynią?

Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem

Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej  dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…

Kasztany – jesienne przysmaki

Sezon na kasztany rozpoczął się już na dobre! Specjalną pozycję posiadają szczególnie w Południowym Tyrolu, gdzie każdego roku odbywa się specjalne święto kasztanów.

Chatka łososiowo-szpinakowa

Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Wielkanocny mazurek migdałowy

Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

Tartinki z musem twarogowo- łososiowym

Serdecznie zachęcamy do spróbowania kanapek z łososiowym przecierem, które cieszą się niesłabnącą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach!

Kwadraty z pesto i serem gouda

Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie! Dlatego tak często wybieramy go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło.

„Finger food” na domowe imprezy

Spotkanie z przyjaciółmi czy domowa impreza, to doskonały pretekst, by przygotować dla bliskich ucztę pełną wyrazistych smaków i kolorów. Warto w tym celu zasięgnąć inspiracji z kuchni Orientu, która jest wprost stworzona do dzielenia się przy wspólnym stole!

Przygotuj się na magiczne święta z HELIO!

Aromatyczny kompot z suszonych owoców, zapach domowego, pieczonego ciasta, do tego goździki, cynamon, prażone orzechy laskowe… Tak pachną magiczne święta Bożego Narodzenia!

Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie?

Jesienią trudniej nam obronić się przed przeziębieniem i grypą. Aby wzmocnić organizm, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, na które jest obecnie w Polsce sezon. Do tego warto częściej gotować w domu zupy i kremy warzywne, które najlepiej pomagają wzmocnić organizm w okresie brzydkiej pogody i przeziębień.

Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?

Pieczywo żytnie – podobnie jak pszenne – nadaje się do komponowania kanapek, grzanek czy tostów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kremowych zup.

Dziczyzna – zapomniana królowa mięs wraca do łask

Dziczyzna jest wśród szefów kuchni jednym z najbardziej cenionych mięs.Dlaczego tak rzadko pojawia się w naszych domowych kuchniach? Czy dziczyzna jest zdrowym i bezpiecznym mięsem? Czy w Polsce pojawia się ,,moda” na dziczyznę?

Crostata idealna według Matteo Brunetti

Crostata to łatwe do wykonania i pyszne włoskie ciasto. Można je nadziewać wszystkim, co lubimy: owocami, ricottą czy kremem czekoladowym. Matteo Brunetti podaje swój rodzinny przepis na idealny deser.

Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem!

Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon – znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu choć raz przydarzyła się taka sytuacja? Pierwsza myśl – zróbmy grilla w ogrodzie! Nie chcecie podać gościom wyłącznie tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Wykorzystajcie kilka prostych pomysłów na błyskawiczne przekąski z grilla, dzięki którym bez problemu zyskacie czas na beztroską wspólną zabawę w ogrodzie!

Oryginalna włoska Carbonara

Przepisów na spaghetti alla carbonara jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti podaje recepturę na włoską, domową Carbonarę.

Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiego grilla

Karkówka, kiełbaski, kaszanka – to najczęstszy zestaw grillowy w Polsce. W nowym sezonie warto wprowadzić kilka zmian w menu. Matteo Brunetti podpowiada, co można przyrządzić, aby spotkanie nabrało włoskiego klimatu.

Grill z czterech stron świata

To dopiero początek tak długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Klasyki w stylu zarumienionej kiełbaski, czy marynowanego karczku przywołają wspomnienia plenerowych przyjęć w gronie przyjaciół. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze grillowe menu sięgając po dodatki
z różnych stron świata.

Apetyczne afrodyzjaki w kuchni

Historia afrodyzjaków sięga starożytnego Egiptu. Już wtedy znany był przepis na „miksturę miłości” składającą się z suszonych liści tarniny i akacji maczanych w miodzie. W średniowieczu natomiast, za produkty wpływające na pożądanie uważano przyprawy – cynamon, anyż, gałkę muszkatołową i pieprz. Dania przyprawione miłością pozwoli wyczarować marka Appetita, w której ofercie znajdują się afrodyzjami idealne…