Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie! Dlatego tak często
wybieramy go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
- posiekane migdały do posypania
- pesto:
- 2 pęczki natki pietruszki (liście)
- 100 g migdałów blanszowanych
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do
uzyskania gładkiej konsystencji. - Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce
pesto zostawiając brzegi wolne. - Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut.
- Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser
powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). - Posypujemy posiekanymi migdałami.