Modna i fit na lato – najpopularniejsze diety 2017 roku

Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i pomyśleć o diecie. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na  przestrzeganiu wybranej diety, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Pytanie – jaką dietę wybrać tego lata? Postawmy na najmodniejsze w…

Kulinarna podróż dookoła świata

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek – powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków.

Mini co nieco – smaczna innowacja

  Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni. Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po produkty innowacyjne i oryginalne oraz po nietypowe, ciekawe rozwiązania. Próbujemy nowych potraw i coraz…

Lankijskie smaki, czyli herbata na 3 sposoby

Sri Lanka to bogactwo smaków i zapachów. Wyspa słynie z produkcji aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goździki. Co ciekawe, przeciętna lankijska gospodyni domowa zużywa nawet kilogram ostrej papryczki miesięcznie! Jak więc widać, smaki na Sri Lance są intensywne i pełne aromatu. Eksperci marki Akbar przygotowali kilka przepisów na…

Zdrowo jeść, zacząć oszczędzać – noworoczne postanowienia

Postanowienia noworoczne – z początkiem każdego, kolejnego roku ich lista jest długa, a zapał do realizacji bardzo duży. Wśród tych najczęściej powtarzanych jest zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze, znalezienie czasu dla rodziny i oszczędzanie. Ich realizacja wcale nie jest trudna. Wystarczy zacząć od prostych zmian… we własnej kuchni. Po pierwsze – oczyść organizm. Zmiany nawyków żywieniowych warto zacząć od oczyszczenia organizmu. Jedną ze sprawdzonych metod na bezpieczne pozbycie się toksyn z organizmu w warunkach domowych jest detoks koktajlowy na bazie warzyw i owoców.

Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?

Dziecko i gotowanie? Czy to idzie ze sobą w parze? Zdecydowanie tak! Jak przekonują eksperci, posiłki warto przygotowywać całą rodziną. Pod opieką dorosłych w kuchni nasze pociechy mogą rozwijać swoją samodzielność i puścić wodze fantazji. Przekonaj się, że wspólne kucharzenie z maluchem to bułka z masłem!

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem – przepis

zapiekanka serowa Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możemy użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Drożdże i Dekoracje „Wiosenna bajka”

Bajkowy świat jest pełen kolorów i magii. Kiedy zagląda do niego wiosenne słońce, wszystko zaczyna rosnąć… jak na Drożdżach! Przeżyj z nami bajkową przygodę wśród drożdżowych zajęcy i słodkich Margaretek. Spróbuj pysznych drożdżowych wypieków, udekoruj wielkanocne słodkości i łap promienie wiosennej radości!

Zdrowe przyjemności – Babeczki jaglane z jesienną śliwką

Zdrowe przyjemności – Babeczki jaglane z jesienną śliwką Po obfitych, świątecznych ucztach, smażonym na maśle karpiu i kremowych wypiekach, nadszedł czas na powrót do zdrowych nawyków. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji ze słodkości – wystarczy trochę kulinarnej fantazji i 20 minut, żeby przygotować pyszny, a co najważniejsze – wartościowy deser, który uprzyjemni popołudniowa kawę z…

Obiad Bożonarodzeniowy A LA MIKOŁAJ REY

OBIAD BOŻONARODZENIOWY A LA MIKOŁAJ REY W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego. Mikołaj Rey, francusko-polski arystokrata, kulinarny pasjonat i praktyk zachęca, by z…

Ketchupowe inspiracje

Ketchupowe inspiracje Ketchup można znaleźć w niemal każdej lodówce. Pewnie dlatego, że świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, parówek i frytek. Jednak jego „kuchenna rola” nie kończy się tylko na uzupełnianiu smaku potraw! WSP „Społem” zapewnia, że kieleckie ketchupy mogą stanowić także bazę pysznych dań obiadowych!

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a…

Wielkie grillowanie tylko z Podravką

  Sezon grillowy z utęsknieniem oczekiwany każdego roku przez niemal 80% Polaków już rozpoczęty! Specjalnie dla miłośników tego sposobu przygotowania dań Podravka proponuje bogatą ofertę produktową, która pozwoli uzyskać pożądany efekt kulinarny. Marynata klasyczna w płynie, Vegeta Natur do grillowanej karkówki, Vegeta Natur do grilla oraz pasty warzywnej Ajvar w wersji ostrej i łagodnej –…

Bez KUKINI nie ma kuchni

Fantazyjnie kolorowe, kosmiczne w formie, a przy tym lekkie i dla miłośników lekkiej kuchni stworzone. Nie lepią, nie ociekają gorącą wodą, a specjalna, aż poczwórna warstwa ceramiczna oddzielona aluminium pozwala na użycie równomierne rozchodzenie się ciepła przy minimalnej ilości tłuszczu.

Blender MBL-07

  Dla wielu osób nadejście wiosny wiąże się ze zmianą diety. Po długim okresie zimy, kiedy organizm potrzebuje większej dawki energii, eliminujemy z jadłospisu ciężkostrawne produkty. W przygotowaniu lekkich posiłków pomoże najnowszy blender MBL-07 firmy MPM. Blender MBL-07 Wyposażony w pojemnik z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania o pojemności 1750 ml oraz…

Pełnia wrażeń smakowych

Dlaczego ta sama pieczeń przyrządzona przez dwie różne osoby może smakować zupełnie inaczej, choć wykonywana jest według tego samego przepisu? Sekret tkwi we właściwym dopasowaniu parametrów pieczenia do przygotowywanego dania oraz stałej kontroli postępów pieczenia. Na szczęście ci, którzy nie są pewni swojej wiedzy i umiejętności, mogą liczyć na pomoc zaawansowanego piekarnika parowego marki AEG.

Gotowanie XXI wieku

Nadszedł czas, w którym technika rozwija się tak szybko, że codzienne przyrządzanie posiłków przestało zajmować tyle czasu, co wcześniej. Wszystko za sprawą elektronicznych urządzeń i gadżetów, które znajdują się w prawie każdej nowocześnie urządzonej kuchni. Dzięki nim gotowanie nabrało nowego znaczenia – stało się nowoczesną sztuką kulinarną, dostępną dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie…