Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch.
Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek
Spód ciasta:
– 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
– 100g roztopionego masła
Sernik:
– 500g serka mascarpone
– 300g śmietany 36%
– niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
– sok z 1 dużej cytryny
– 1 czubata łyżka żelatyny
– 4 łyżki wody
– 1 opakowanie borówek
– kilka listków mięty.
Wykonanie:
1. Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
2. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy,
aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i
jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie
robimy sernik.
3. Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem
wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
4. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
5. Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki,
przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
6. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.