Przepisy

Podwójnie sezamowe ciasteczka z miodem

Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A przy tym będzie prosty, niezawodny i… przepyszny! Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!

Wielkanocny mazurek migdałowy

Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

Herbata na przesilenie wiosenne

Pierwsze dni wiosny sprawiają jednak, że niektórzy stają się senni, drażliwi, a także słabsi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego. Za pomocą wyjątkowych herbat, możemy się z tym problemem uporać

Ale babeczka! 5 inspiracji do przygotowania domowych babeczek

Babeczki szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki, dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, wykonanie ich jest mniej pracochłonne, niż moglibyśmy zakładać

Tartinki z musem twarogowo- łososiowym

Serdecznie zachęcamy do spróbowania kanapek z łososiowym przecierem, które cieszą się niesłabnącą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach!

Kwadraty z pesto i serem gouda

Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie! Dlatego tak często wybieramy go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło.

Aromatyczna kawa z kardamonem!

Nie ma nic lepszego o poranku niż kubek aromatycznej kawy. Niektórzy piją ją w celu pobudzenia, inni natomiast dla smaku i relaksu. Filiżanka ulubionego napoju może wprawić nas w doskonały nastrój.

„Finger food” na domowe imprezy

Spotkanie z przyjaciółmi czy domowa impreza, to doskonały pretekst, by przygotować dla bliskich ucztę pełną wyrazistych smaków i kolorów. Warto w tym celu zasięgnąć inspiracji z kuchni Orientu, która jest wprost stworzona do dzielenia się przy wspólnym stole!

Kołocz śląski

Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia

Wegetariańskie burgery z ciągnącym się serem żółtym

Burgery to absolutny kulinarny „pewniak”, jeśli mamy ochotę na sycącą przekąskę, albo oryginalne
menu podczas imprezy. Pomysłów na burgery jest nieskończenie wiele! Tym razem spróbujcie ich w wydaniu wege z pysznymi pieczarkami portobello i ciągnącym się serem Hochland.