Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 4 kromki bagietki wiejskiej
  • ser feta
  • pietruszka posiekana
  • dowolna sałata
  • olej z dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
  2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli.
  3. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy.
  4. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą.
  5. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
  6. Zupę blendujemy.
  7. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.