Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- bulion lub woda
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- oliwa
- sól i pieprz
- 4 kromki bagietki wiejskiej
- ser feta
- pietruszka posiekana
- dowolna sałata
- olej z dyni
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
- Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy.
- Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą.
- Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
- Zupę blendujemy.
- Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.