Przepis na tofucznicę ze szczypiorkiem

on

Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek, to koniecznie wypróbuj przepis na tofucznicę ze szczypiorkiem! Ta prosta potrawa jest bogata w białko roślinne i pełna aromatu dzięki dodatkowi świeżego zioła. Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja dla całej rodziny. Gotowanie nigdy nie było tak łatwe – wystarczy kilka składników i 30 minut, by cieszyć się pysznym daniem. Przekonaj się sam/a jak prosty może być przepis na zdrowe jedzenie!

Przepis na tofucznicę ze szczypiorkiem

Tofu jest jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest bogate w białko, niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Jedną z wielu możliwości wykorzystania tofu jest przygotowanie smacznej tofuczniczki ze szczypiorkiem.

Składniki:

  • 500g tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Krok pierwszy: Przygotowanie składników.

Aby przygotować tofuczniczkę należy rozdrobnić tofu widelcem lub pokroić je w kostkę. Cebulę również należy posiekać drobno. Szczypiorek umyć i pokroić na małe kawałki.

Krok drugi: Smażenie.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż będzie miękka i lekko złocista. Następnie dodać pokrojone tofu oraz szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać.

Krok trzeci: Przygotowanie masy.

Do tofu i cebuli dodać łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

Krok czwarty: Formowanie tofuczniczek.

Z przygotowanej masy formować małe placuszki o grubości około 1 cm. Następnie obtoczyć je w bułce tartej lub panierce ziemniaczanej.

Krok piąty: Smażenie tofuczniczek.

Na rozgrzanym oleju smażyć tofuczniczki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zakończenie

Tofuczniczka ze szczypiorkiem jest idealna jako danie główne lub dodatek do sałatki. Może być również podana jako przekąska na imprezie czy grillu. Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa dzięki zawartości tofu i warzyw. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, możesz dodać ulubione przyprawy lub inne składniki takie jak suszone pomidory czy oliwki. Smacznego!