Część z nas po dłuższej pracy zdalnej wraca do biurowej rzeczywistości: towarzystwa współpracowników, mniej elastycznego czasu, zamawiania obiadów, cateringów lub przygotowywania jedzenia w domu. Coraz popularniejsze stają się bento – lunche prosto z Japonii.
Kategoria: Odżywianie
Menu na home office – jak odżywiać się z głową pracując zdalnie?
Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu.
Spożytkuj czas w domu – przygotuj wiosenne menu z najbliższymi
Mamy wiosnę, a to dobry moment na wprowadzenie modyfikacji i urozmaicenie naszego codziennego menu. Zwłaszcza teraz – gdy eksperci ze wzmożoną siłą alarmują, jak ważna dla zdrowia i odporności jest zbilansowana dieta, oparta na warzywach oraz owocach.
Owoce i warzywa – nieznane fakty
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych. Tymczasem świat owoców i warzyw to nie tylko witaminy – to także wiele nieoczywistych faktów i anegdot. Po co malinom kolce? Kto powinien jeść buraki? Co marchew ma wspólnego z holenderskim dworem?
Top 5 pomysłów na potrawy z majonezem
Polski majonez sałatkowy króluje na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc! To jeden z najchętniej dodawanych do potraw dodatków. Charakterystyczny smak pasuje do większości przekąsek. Niestety, majonezy to bardzo kaloryczne sosy; dodawaj je do tych potraw, z którymi będą współgrały najlepiej. Jakie potrawy z majonezem warto przygotować na imprezę lub rodzinne spotkanie? Tradycyjna sałatka z…
Jak zdrowo przejść na wegetarianizm?
Wbrew obiegowej opinii przejście na wegetarianizm niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Jak zrobić to w sposób rozsądny?
Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety
Dzięki sukcesywnie zwiększającej się dostępności produktów z najdalszych zakątków świata, już dziś możemy urozmaicić nasze posiłki nietypowymi składnikami.
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie.
Smaczny sposób na lato
Początek lata to czas, w którym nabieramy energii i motywacji do działania. Wszystko za sprawą coraz dłuższych dni i witaminy słońca – D3, której niedobory z ochotą uzupełniamy podczas długich spacerów czy kąpieli słonecznych. Lato to również natłok informacji o konieczności zadbania o swoją kondycję fizyczną. Czy jednak zdrowe ciało musi się równać wyrzeczeniom…
Przepis Helio na słodkie święta. Masy krówkowe do ciast
Mazurek kajmakowy, babka drożdżowa czy sernik pachnący bakaliami to tradycyjne świąteczne słodkości, które tworzą prawdziwy nastrój świąt wielkanocnych, zwłaszcza jeśli przygotowywane są przez nas samodzielnie.
„Twoja Chwila Przyjemności”. Poznajcie Goplana Break!
Do oferty marki Goplana dołączyła linia kruchych wafelków w czekoladzie z lekkim kremem pod nazwą Goplana Break. Nowe batoniki są dostępne w trzech smakach: Coffee Break, Hazelnut Break i Caramel Break. Goplana Break doskonale wpisuje się w trend slow life, stanowi idealnie dopełnienie chwili relaksu tylko dla siebie. Wszystkim amatorom słodkiego celebrowania chwili, Goplana oferuje…
Świąteczne dania z różnych stron świata
Charakterystycznym punktem Świąt Bożego Narodzenia oprócz choinki, kolęd
i prezentów są wyjątkowe smaki i aromaty przygotowanych na tę okazję potraw.
Daj szansę kuchni Bliskiego Wschodu
Wiele popularnych składników Bliskiego Wschodu doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?
Kuchnia z najgorętszych rejonów świata sposobem na upały
Fala tropikalnych upałów stanowi nie tyle miłą letnią niespodziankę, ile zupełne zaskoczenie, z którym nie każdy wie, jak sobie poradzić. W myśl zasady, że najlepiej chłodzić się od środka, warto prześledzić sposoby na orzeźwienie z najgorętszych rejonów świata.
Lunch dobrze przemyślany – sałaty warstwowe Red Fork marki Eisberg
W odpowiedzi na potrzeby współczesnych konsumentów marka Eisberg wprowadziła do swojej oferty sałaty warstwowe Red Fork. Kompozycje świeżych, chrupiących sałat, pożywnych kasz i bogatych w witaminy oraz składniki mineralne warzyw to propozycje dla osób ceniących zdrowy styl życia
Pięć sposobów na dzień z przyjaciółką
Długo wyczekiwana premiera filmu z ulubionym aktorem, chwile błogiego relaksu w domowym zaciszu, a może imprezowe szaleństwo do rana? Spotkanie z przyjaciółką może mieć wiele scenariuszy! Jak je zaplanować, aby zostawiło miłe wspomnienia i zbliżyło Cię do niej jeszcze bardziej? Mamy na to pięć niezawodnych sposobów!
Lody naturalne – czy są zdrowsze?
Z płatkami jadalnego złota, podawane niczym dzieło sztuki. Tradycyjna receptura i wyrafinowana słodycz albo nieszablonowy przepis łączący w sobie z pozoru niepasujące składniki. Lody, bez względu na rodzaj, są przysmakiem, który potrafi skutecznie poprawić humor i nigdy się nie nudzi. Sezon na lodowe smakołyki trwa w pełni, dlatego warto poznać kilka ciekawostek na ich temat….
Smaki Francji w desce serów
Francja od zawsze kojarzona jest z niezwykłą tradycją kulinarną. Obejmuje ona nie tylko różnorodne, znane na całym świecie potrawy, ale także sposób ich serwowania i celebrację we wspólnym gronie.
Dieta w walce o piękne ciało
Styczeń to miesiąc, w którym kluby fitness przeżywają prawdziwe oblężenie. Nic dziwnego – zbudowanie formy i pięknej sylwetki to jedno z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Osiągnięcie sukcesu jest możliwe, jeśli w parze z regularnym treningiem będzie szła odpowiednio zbilansowana dieta. A ta wymaga samozaparcia i dobrej organizacji w kuchni.
Postanowienia noworoczne od kuchni
Wraz z przekroczeniem Nowego Roku chcemy być zdrowsi, piękniejsi, szczęśliwsi. Lista naszych planów zazwyczaj jest długa, począwszy od zdrowego odżywiania, rozpoczęcia ćwiczeń na siłowni, czy nawet polepszenia zasobności portfela.
Dieta butelkowa – sposób na zdrowie przez cały rok
Zbliżający się nowy rok to czas na zastanowienie się nad postanowieniami, dzięki którym zmienimy nasz dotychczasowy styl życia. Często pośród nich znajduje się przejście na dietę oraz rozpoczęcie regularnych ćwiczeń.
Sposób na chandrę
O tej porze roku dopada nas najczęściej… Jesienią jest coraz mniej światła słonecznego, jesteśmy senni, mamy mniej energii, łatwiej przybieramy na wadze. Czy wiesz, że dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić jesienny „blues“?
Dietetyczne słodycze – czy coś takiego w ogóle istnieje?
Przekładany kremem śmietanowy tort na bazie masła oraz tłustego mleka i na dodatek suto nasączony alkoholem to rarytas, którego z całą pewnością powinni unikać wszyscy dbający o linię. To jednak wie każdy. A co z coraz powszechniej reklamowanymi tzw. dietetycznymi słodyczami? Czy dzięki nim podczas odchudzania możemy pozwolić sobie na odrobinę luzu czy też mamy…
Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie
Przed wyjściem do pracy, szkoły czy na trening musimy pamiętać o pełnowartościowym posiłku, którym jest śniadanie. Z czego powinno się składać?
Podstawa dobrego samopoczucia? Śniadanie!
Wszyscy kochamy weekend za niespieszne poranki. Wyspani, tryskamy kreatywnością, przygotowując królewskie śniadanie. Naleśniki, sałatki i smoothie smakują tym lepiej, że możemy zjeść je bez pośpiechu, w towarzystwie bliskich. O śniadaniu należy jednak pamiętać także w ciągu tygodnia.
Catering dietetyczny idealny dla kulinarnych… ignorantów
Polskę ogarnęło szaleństwo gotowania. Gotuje się wszędzie. Gotują niemal wszyscy. Gotowanie jest dziś tematem rozmów podczas spotkań towarzyskich. O gotowaniu rozmawiamy też w pracy. Można odnieść wrażenie, że nagle wszyscy stali się kulinarnymi ekspertami. W sieci można znaleźć niezliczoną już liczbę blogów poświęconych tej tematyce. Jak zatem w tym świecie ma poradzić sobie kuchenny ignorant?