Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!
Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiem
Tartynka to dawne określenie niewielkiej kanapki z bułki lub chleba i wyszukanymi dodatkami. Podawano takie podczas uroczystych przyjęć, balów i rautów, szczególnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W naszej wersji proponujemy klasyczne połączenie szynki, zielonego ogórka i gotowanego jajka. Taka kanapka jest jednocześnie pożywna i doskonale wygląda na stole.
Sposób przygotowania:
- Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i cienko smarujemy masłem, przygotowujemy kilka plastrów wysokogatunkowej szynki, ogórka myjemy
- Kroimy na cienkie plasterki, ugotowane jajka kroimy w ten sam sposób odkładając plastry bez żółtka
- Składniki układamy na pieczywie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.