Makaron chow mein z wieprzowiną

on

Z okazji Chińskiego Nowego Roku przedstawiamy prosty sposób, jak przygotować smaczne dania, inspirowane smakami Azji.

Składniki:

  • ½ opakowania Makaronu Chow mein House of Asia
  • 60 g Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 puszka pokrojonych Grzybów shiitake w zalewie House of Asia lub 30 g suszonych
  • Grzybów shiitake House of Asia
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
  • ½ łyżeczki Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
  • 150 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
  • 1 mała marchewka pokrojona w słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • 1 mały posiekany pęczek kolendry lub szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Sos ostrygowy wymieszaj z wodą w małej misce.
  3. Pokrojoną polędwiczkę przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz pastę z czosnku i
    dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej wok i podsmaż mięso, dodaj warzywa, grzyby shiitake, mieszaj od czasu do
    czasu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem
    ostrygowym i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej. Podawaj ze świeżym
    szczypiorkiem lub kolendrą.