Składniki:
- 100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
- 150 g Warzyw do woka House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
- 2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia lub czarnego
- 2 piersi z kaczki
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- 2 łyżki posiekanej dymki
- Sól, pieprz
Ciasto na placki mandaryńskie:
- 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
- 150 g mąki pszennej
- 125 ml wody w temperaturze 75-85 ºC
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
Placki mandaryńskie:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk.
- Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na cienkie placuszki.
- Smaż placki na patelni wysmarowanej oliwą.
Sposób przygotowania:
- Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 minut. Wyjmij i odstaw na kolejne 6 minut.
- Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Podsmaż je na rozgrzanym woku z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
- Kaczkę pokrój w plastry.
- Gotowe placki posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa,
plastry mięsa i posyp świeżą dymką i sezamem.