Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?

on

 

Mali kucharze... Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?
Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?

Dziecko i gotowanie? Czy to idzie ze sobą w parze? Zdecydowanie tak! Jak przekonują eksperci, posiłki warto przygotowywać całą rodziną. Pod opieką dorosłych w kuchni nasze pociechy mogą rozwijać swoją samodzielność i puścić wodze fantazji. Przekonaj się, że wspólne kucharzenie z maluchem to bułka z masłem!

Tego nie nauczą w szkole

Niektórzy rodzice chcąc odciążyć swoje dzieci, które mają mnóstwo dodatkowych zajęć, starają się je wyręczać na każdym kroku i nie angażować w żadne obowiązki domowe. Inni rodzice nie pozwalają dziecku na samodzielność, ponieważ boją się, np. że jest jeszcze za małe, że czemuś nie podoła lub może sobie zrobić krzywdę. To błędne koło obaw i lęków przed dawaniem dziecku przestrzeni i powierzaniem mu nawet niewielkiej odpowiedzialności. Tymczasem samodzielne dziecko to szczęśliwe dziecko. – Na każdym etapie życia zależy nam, by być niezależnym od innych. W przypadku dzieci musimy zwracać uwagę na potrzeby rozwojowe wieku, w którym akurat się znajdują. Inną samodzielnością wykaże się 3-latek, a inną 11-latek – radzi Monika Perkowska, psycholog dziecięcy, ekspert marki Electrolux. Małe dzieci lubią same się ubierać czy jeść. Starsze pociechy wolą samodzielnie podróżować do szkoły czy wychodzić z kolegami. Zapraszając dziecko do wspólnej pracy w kuchni uczymy je prawdziwego życia. Takiej wiedzy i umiejętności nie dostarczy mu żadna książka ani komputer. Pomagając przy gotowaniu, dziecko obserwuje jak powstają posiłki. Dzięki temu doceni codzienny wysiłek mamy lub taty, a gdy będzie starsze i rodziców nie będzie w domu, zamiast zamawiać pizzę, samo przyrządzi prostą potrawę.

Mamo, tato! Wolę marchewkę

Zdrowe nawyki żywieniowe wyrabiane są już od pierwszych miesięcy życia dziecka, gdy jego jedynym posiłkiem przestaje być mleko matki. Im dziecko jest starsze, tym więcej rodzajów żywności poznaje i spotyka się także z tymi niezdrowymi. Bardzo wielu rodziców ma w swoim domu niejadka, z którym codziennie toczy batalię o zjedzenie obiadu. Często, chcąc nakłonić malucha do zjedzenia choć kilku łyżek, obiecuje w zamian nagrodę, czyli deser w postaci słodyczy. W ten sposób osiąga odwrotny skutek, ponieważ dziecko pełnowartościowy posiłek traktuje jak karę i uczy się, że zdrowe produkty nie mogą być smaczne. – Dzieci potrzebują autorytetu dorosłych, którzy przekażą im najważniejsze wiadomości z zakresu zdrowego odżywiania się. Bardzo dobrze sprawdza się wspólne gotowanie zdrowych potraw, czytanie książek kucharskich, odwiedzanie restauracji oraz próbowanie nowych smaków – komentuje Monika Perkowska.

Dziecięca fantazja

Przyrządzając danie z dzieckiem nie trzymaj się sztywno przepisu. Pozwól małemu kucharzowi na miksowanie smaków i kolorów według jego uznania. Twórczość budzi się właśnie w takich momentach, gdy możemy dowolnie eksperymentować. Dzieci mają bujną wyobraźnię, a rodzicie powinni zachęcać je do autoekspresji. – Gotowanie rozwija kreatywność poprzez pracę wielu zmysłów – uruchamiany jest dotyk, smak, węch, wzrok. Dziecko gotując uczy się, jak zorganizować sobie pracę, która w postaci dobrego posiłku przynosi satysfakcję – mówi psycholog Monika Perkowska. Niech czas spędzony w kuchni będzie świetną zabawą!

Coraz bliżej Święta

Święta to szczególny czas, do którego najlepiej przygotowywać się całą rodziną. Wspólnie z dziećmi możesz upiec pyszne pierniczki idealne na wigilijny stół. Wycinanie kształtów choinek, bałwanów i gwiazdek sprawi maluchowi mnóstwo frajdy. Nieocenioną pomocą będzie wielofunkcyjny robot planetarny Electrolux Kitchen Assistent. Dwie miski w zestawie o różnych rozmiarach pozwolą na tworzenie wypieków niemal bez ograniczeń, a dziesięć ustawień prędkości silnika o mocy 1000W daje możliwość dostosowania liczby obrotów do wykonywanej czynności.

Oto przepis na dziecinnie proste i pyszne ciasteczka, które możecie wspólnie przygotować. Będziecie potrzebować:
• 100 ml syropu klonowego
• 110 g masła
• 100 g cukru pudru
• 300g mąki pszennej
• 1 łyżeczki zmielonego cynamonu
• 2 łyżeczki zmielonego imbiru
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

W rondelku podgrzej syrop klonowy, masło i cukier aż składniki się rozpuszczą. Ostudź masę. Twoje dziecko może przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól przez sito. Dodaj jajko i wystudzoną mieszankę. Masę przełóż do robota kuchennego Kitchen Assistent i mieszaj na wolnych obrotach przy pomocy końcówki do mieszania ciasta. Uformuj kulę z gotowego ciasta. Niech dziecko przykryje je folią spożywczą i wstawi do lodówki.

Wyjmij je po godzinie. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj na blacie na cienkie płaty. Maluch wykroi ulubione kształty przy użyciu foremek do wycinania pierniczków. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 175ºC przez 8 – 10 minut lub do momentu, aż zaczną się rumienić. Wyjmij z piekarnika, przełóż na metalową kratkę, by dobrze wyschły i wystygły. Na koniec udekorujcie wspólnie pierniczki zgodnie ze smakiem małego kucharza, np. lukrem, posypką lub polewą. Mniam!

Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?
Mali kucharze… Czyli czego dziecko może nauczyć się w kuchni?