Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon – znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu choć raz przydarzyła się taka sytuacja? Pierwsza myśl – zróbmy grilla w ogrodzie! Nie chcecie podać gościom wyłącznie tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Wykorzystajcie kilka prostych pomysłów na błyskawiczne przekąski z grilla, dzięki którym bez problemu zyskacie czas na beztroską wspólną zabawę w ogrodzie!
Paryżanka z grilla
Przygotowując się do niespodziewanej imprezy warto wykorzystywać proste rozwiązania. Znakomitym pomysłem na
ekspresowe i smaczne grillowanie są podpieczone na ruszcie bagietki.
– To świetna baza do zrobienia przepysznych propozycji na szybko, które idealnie sprawdzą się na letnie upały. – tłumaczy Wiktor Kowalski, ekspert z firmy Dan Cake. – Wystarczy przeciąć bagietkę na pół, doda plasterek zgrillowanego bakłażana, paprykę, ser feta i pyszna przekąska gotowa. – dodaje ekspert.
Dobrym dodatkiem do dań mięsnych rodem z Francji będzie też podpieczona bułeczka z plastrem sera camembert prosto z grilla, łyżeczką sosu z żurawiny i… gotowe!
– Dobrą bazą do przygotowania tej grillowej przekąski we francuskim stylu będą wstępnie podpieczone bułki do odpieku, którym wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, by nabrały złocistego koloru. – mówi.
Żar tropików
Letni czas to także odpowiednia pora na bardziej egzotyczne danie. Zaproponujcie swoim gościom smakowity kęs tropików – sałatkę z kawałkami grillowanego ananasa i kurczaka, dodatkiem awokado i papryczką chili, podaną w placku tortilli. Znajomi będą zachwyceni!
– Do szybkiego grillowania świetnie nadadzą się gotowe placki tortilli, które wystarczy przypiec przez kilka minut uzyskując niezwykle chrupiące, złociste ciasto. – poleca ekspert.
Warto pamiętać też o przygotowaniu smacznej wersji wegetariańskiej: do tortilli dorzućmy delikatny serek tofu i świeże warzywa, np. ogórki i czerwoną cebulę. Taka lekka mieszanka z pewnością zasmakuje gościom w ciepłe, czerwcowe dni.
Fiesta w ogrodzie
Jako grillowe danie świetnie sprawdzą się też przekąski w stylu meksykańskim. Przykład? Mini bułeczki do hot-dogów z kiełbaską opieczoną na grillu, ogórkiem, papryczką chili i przyprawionym (najlepiej na ostro) mięsem mielone – taki posiłek zwiastuje prawdziwą kulinarną fiestę! Z kolei, wegetarianom podać możecie grillowane hot-dogi z korniszonami, rukolą, kaparami i parówkami sojowymi.
– Mini hot-dogi są też świetną propozycją dla odwiedzających nas dzieci, które szybko zaspokajając głód, będą mogły oddać się całodniowej zabawie w ogrodzie! – mówi ekspert.
Czujcie się beztrosko!
Najedzeni goście z pewnością będą mieli dużo dobrej energii do zabawy. Jak możecie beztrosko spędzić razem czas? Zagrajcie w „Czółko”, czyli odgadywanie postaci opisanych na kartkach przyklejonych do czoła lub w nietypową odmianę Kalamburów, gdzie zamiast rysować, musicie „wymruczeć” znane melodie i muzyczne hity – z pełnym brzuchem przednia zabawa gwarantowana!