Sri Lanka to bogactwo smaków i zapachów. Wyspa słynie z produkcji aromatycznych przypraw takich jak cynamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goździki. Co ciekawe, przeciętna lankijska gospodyni domowa zużywa nawet kilogram ostrej papryczki miesięcznie! Jak więc widać, smaki na Sri Lance są intensywne i pełne aromatu. Eksperci marki Akbar przygotowali kilka przepisów na herbaciane koktajle, które pozwolą skosztować Cejlonu w domowej kuchni.
Poza przyprawami wyspa słynie z rozległych i najczystszych na świecie plantacji herbaty. Dzięki temu, że znajdują się one na zboczach lankijskich gór, są z dala od miejskich zanieczyszczeń i dróg. Każdy herbaciany krzew pielęgnowany jest z uwagą, a zbierać herbatę mogą jedynie kobiety, których mniejsze i subtelniejsze dłonie nie uszkodzą delikatnych listków. Dzięki tym zabiegom powstaje aromatyczna i intensywna w smaku lankijska herbata, która pojawia się w wielu tradycyjnych przepisach.
Dla miłośników ostrych smaków
Kuchnia lankijska słynie z pikantnych przypraw. Jednym z najpopularniejszych dań na wyspie jest curry. Zawarta w ostrych posiłkach kapsaicyna działa antybakteryjnie, co zapobiega infekcjom układu pokarmowego. Takie dania są w szczególności polecane turystom. Nic więc dziwnego, że Lankijczycy także herbatę potrafią doprawić na… ostro. Poniżej przepis na mocno rozgrzewający napój.
Składniki:
- Łyżeczka herbaty Akbar Pure Ceylon
- Laska cynamonu
- Kawałek korzenia imbiru
- Goździki
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- Miód
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, a następnie przecedzamy, a powstałą esencją zalewamy liście herbaty. Czekamy aż napar się zaparzamy i dosładzamy go miodem do smaku.
Małe słodkości
Mieszkańcy wyspy pracują głównie fizycznie, między innymi na plantacjach herbaty, łowiąc ryby lub przy innych, wymagających rzemiosłach. Są to obowiązki zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Ciężka praca przy wysokiej temperaturze (która na wyspie wynosi ok. 27°C) sprawia, że organizm potrzebuje kalorycznych przekąsek. Z tego powodu smażone banany, ryż na słodko, owoce czy herbaciany napar z dużą dawką słodkich przypraw jest tak popularny. Poniżej przepis na herbatę z owocami.
Składniki:
- Łyżeczka herbaty Akbar Pure Ceylon
- Cynamon
- Owoce z dżemu (wiśnie, truskawki, maliny)
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3 minuty. Kiedy jest już gotowa, dodajemy łyżeczkę owoców z dżemu oraz cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Aromatyczne przyprawy
Lankijskie bazary z przyprawami to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Wspaniała plejada barw pozwala poznać najrozmaitsze zioła ze Sri Lanki oraz całego świata – wszystkie świeże i pachnące. Nic więc dziwnego, że lankijskie dania słyną z pięknego zapachu i intensywnego smaku. Poniżej przepis na herbatę z korzennym aromatem.
Składniki:
- Łyżeczka herbaty Akbar Pure Ceylon
- 2 plastry świeżego korzenia imbiru
- Laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 plastry cytryny
- Miód
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z cynamonem, goździkami, anyżem i imbirem. Powstały napar odcedzamy i zalewamy nim liście herbaty. Po zaparzeniu dodajemy cytrynę i osładzamy go do smaku miodem.