Catering dietetyczny idealny dla kulinarnych… ignorantów

Polskę ogarnęło szaleństwo gotowania. Gotuje się wszędzie. Gotują niemal wszyscy. Gotowanie jest dziś tematem rozmów podczas spotkań  towarzyskich. O gotowaniu rozmawiamy też w pracy. Można odnieść wrażenie, że nagle wszyscy stali się kulinarnymi ekspertami. W sieci można znaleźć niezliczoną już liczbę blogów poświęconych tej tematyce. Jak zatem w tym świecie ma poradzić sobie kuchenny ignorant?

Bohater polskiego stołu

Jest głęboko zakorzeniony w polskiej, tradycji, wierzeniach, a nawet mowie. Bohater dziesiątek przysłów i powiedzeń przez lata był obiektem kultu, rozmaitych wierzeń i ludowych obrządków. Chleb, bo o nim mowa ma w Polsce niezwykle bogaty życiorys. W różnych regionach kraju do dziś kultywuje się stare tradycje związane z chlebem, bo mimo upływu lat i zmieniającej…

5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach.

Co natura dała Sri Lance?

Sri Lanka to piękna i egzotyczna wyspa. Pełna różnorodnych smaków i zapachów. Bujna przyroda ze wspaniałymi wodospadami, zieloną dżunglą i wysokimi zboczami gór w całości pokrytymi najczystszymi plantacjami herbaty na świecie – to właśnie lankijski obraz. Wyspa zachęca do odwiedzenia piaszczystymi plażami, czystym morzem, licznymi zabytkami i smakiem najlepszej, cejlońskiej herbaty Akbar. Pozwólcie się zabrać w wyjątkową podróż po wyspie, której natura dała tak wiele…

Kalerosse – nowe warzywo na polskim rynku!

Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse™! Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse™ to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu – mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Nowe oblicze grilla

Grill to pyszna okazja, by spędzić czas z najbliższymi. Specjalnie dla fanów przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu Podravka poszerzyła swoją ofertę o produkty idealnie podkreślające smak dań grillowych. Marynata piwna Vegeta oraz trzy pasty warzywne rodem z Chorwacji: Relish, Pindżur i Papryka w musztardzie to nowości, dzięki którym nasze barbecue nabierze zupełnie nowego charakteru.

Najlepsze restauracje w jednym wydaniu

Już jest nowa edycja przewodnika po warszawskich restauracjach Go Out 2015. Można w nim znaleźć najlepsze lokale w stolicy. Na kartach pięknie wydanej książki, oprócz opisów 100 prestiżowych restauracji wraz z przykładem doskonałego menu oraz zdjęć ich klimatycznych wnętrz, znajdują się kupony rabatowe dla chętnych. Po trzy do każdej z opisanych restauracji.

WEGAŃSKA CZEKOLADA – przepisy

W tym czasie warto poeksperymentować w kuchni i przygotować słodycze w wersji raw. Zalety takich łakoci? Są bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia. Do tego są szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe! Teraz dzięki aplikacji Raw Food Diet, którą można pobrać bezpłatnie ze sklepu Samsung Apps masz dostęp do najlepszych przepisów opracowanych zgodnie z…

10 zasad zdrowego grillowania

  10 zasad zdrowego grillowania Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia. Oto 10 zasad zdrowego grillowania przygotowanych przez eksperta grillowania Kawiks.

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne

Dieta pod lupą – Papryka Cayenne Papryka Cayenne to niewielkie warzywo o olbrzymiej mocy, które jest nie tylko wyrazistym dodatkiem do meksykańskich potraw, ale zasługuje na pozycję lidera w rankingu naturalnych składników wspomagających odchudzanie. Plusy diety opartej o papryczkę? Brak monotonii, proste przepisy i niska cena. Koszt papryczki w sezonie nie przekracza kilku złotych, a…

Bez KUKINI nie ma kuchni

Fantazyjnie kolorowe, kosmiczne w formie, a przy tym lekkie i dla miłośników lekkiej kuchni stworzone. Nie lepią, nie ociekają gorącą wodą, a specjalna, aż poczwórna warstwa ceramiczna oddzielona aluminium pozwala na użycie równomierne rozchodzenie się ciepła przy minimalnej ilości tłuszczu.

Gotowa na wszystko… w fartuszku!

Elegancka i sprytna Bree Van De Kamp, delikatna i czarująca Charlotte z wielkiego miasta czy perfekcyjne żony ze Stepford – która z nich Cię inspiruje? Zamień kuchnię w plan filmowy i poczuj się jak gwiazda w stylowych fartuszkach z ilookandcook.pl.

Lato, lato, lato czeka, razem z latem czeka… dieta!

foto – Winiary 23 czerwca rozpocznie się w Polsce astronomiczne lato! Nasz organizm, w związku ze zmianami klimatycznymi, zostanie wystawiony na poważną próbę. Niektórzy, poza zmaganiami z wysoką temperaturą, wyjadą na wakacje do egzotycznych krajów, gdzie skosztują wielu lokalnych dań i rarytasów. Co zrobić, by nie dopadła nas zemsta faraona oraz w jaki sposób letnia…

Wielkie Grillowanie z dobrą wołowiną QMP

Prawdziwi miłośnicy aromatycznych potraw z rusztu powinni w najbliższy weekend wybrać się do Żnina. 8 czerwca startują tam bowiem II Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker 2013. Konkursowe drużyny będą walczyć o uznanie jury oraz głosy publiczności przygotowując przysmaki z grilla z wykorzystaniem najlepszych składników, wśród których znajdzie się także jakościowa wołowina QMP.

Mistrz Polski Cukierników – Paweł Małecki ekspertem Lidla

Będzie słodko! Kuchnia Lidla na obiad, kuchnia Lidla na deser – i to od mistrza! Słynny duet kulinarnych mistrzów Lidla – Pascal Brodnicki i Karol Okrasa – zostanie uzupełniony o kompetencje cukiernicze. Trzecim ekspertem został Mistrz Polski Cukierników – Paweł Małecki. Projekt, realizowany przez Lidla, promujący domowe gotowanie, które jest lepsze, bo integruje rodzinę oraz…

Anthony Bourdain: bez rezerwacji, seria 6

(Anthony Bourdain: No Reservations, season 6) Seria dokumentalna, 22 x 60’ prod. USA, (A Zero Point Zero Production for Travel Channel), 2010 „Całe moje życie opiera się na kontrolowaniu tego, co dzieje się w kuchni. Podróżowanie i odkrywanie nowych smaków pozwala, aby wszystko co z tym związane po prostu się działo” – Anthony Bourdain miłośnik…

Sushi dla kobiet w ciąży

Feminine set Pierwszy i jedyny zestaw sushi dla kobiet w ciąży! Jesteś fanką sushi, ale oczekując dziecka zastanawiasz się czy powinnaś sobie na nie pozwolić? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Nie musisz rezygnować ze swojego ulubionego dania! W ofercie restauracji OTO!Sushi pojawił się set przygotowany specjalnie dla kobiet w ciąży!

Kamis i McCormick ogłaszają Trendy w smakach 2013

Po raz pierwszy w Polsce: Marka Kamis lider w produkcji przypraw i ziół w Polsce wraz z firmą macierzystą McCormick®, światowym liderem smaku, ogłaszają Trendy w smakach 2013. Po raz pierwszy w Polsce został zaprezentowany roczny raport, ukazujący nowe, innowacyjne trendy kulinarne.

Na spotkanie z przyjaciółmi – ser żółty na gorąco

Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco, przyjrzyjmy się dwóm popularnym potrawom kuchni szwajcarskiej. Raclette i fondue zapewnią wam radość wspólnego gotowania i…

15 minut Jamiego (Jamie’s 15 Minute Meals) seria poradnikowa

Jamie Oliver w swoim programie pokazuje, jak przygotować smaczne i pełnowartościowe posiłki w 15 minut oraz przypomina – podstawa to świetna organizacja, dobre przepisy oraz kilka sprytnych sztuczek. Aby nie spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, należy gotować inteligentnie i używać wszystkich zmysłów: czuć zapachy, słyszeć przypalający się tłuszcz i… mieć oczy z…