Kuchnia przyjazna dzieciom – jak zaangażować najmłodszych podczas gotowania?

on

Wspólne gotowanie, sprzątanie czy pomoc w innych domowych obowiązkach to sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Dodatkowo nasi najmłodsi uczą się odpowiedzialności, pracy w grupie i cierpliwości. Ugotowany wspólnymi siłami obiad smakuje wyśmienicie i daje wielką satysfakcję!

Kuchnia to miejsce niezwykle dla dzieci atrakcyjne. Przyciąga ich smakami, zapachami i kolorami. Ponadto najmłodsi często chcą być tak jak ich rodzice, naśladować ich również podczas przygotowywania posiłków. Do tego pomoc w „dorosłych” czynnościach jest dla nich nie lada nobilitacją i wyzwaniem!

„Nasi najmłodsi mogą nam pomóc nie tylko poprzez swoją obecność, ale też wspólne wykonywanie niektórych czynności. Wszystko oczywiście przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa i pod czujnym okiem rodzica. Dziecko może odmierzać składniki, wyrabiać ciasto, łączyć produkty, mieszać, odliczać potrzebną ilość warzyw czy owoców, pokroić proste składniki czy poszarpać sałatę – a to tylko niektóre z czynności, które możemy powierzyć najmłodszym”, opowiada Aleksandra Damentko, koordynatorka ds. programów edukacji żywnościowej z Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”.

Jak to zrobić najlepiej?

Aby wspólne gotowanie było prawdziwą przyjemnością, a nie męczącym obowiązkiem, warto posłuchać kilku wskazówek Aleksandry Damentko, koordynatorki ds. programów edukacji żywnościowej z Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”:

  • Na wspólne gotowanie najlepiej wybrać wolny dzień, na przykład sobotę lub niedzielę – nie spieszmy się, nie dawajmy sobie czasowych limitów. To pozwoli połączyć gotowanie z doskonałą rodzinną zabawą. Dzieci chętnie też pomogą w czasie przedświątecznym lub podczas ważnych uroczystości – w ten sposób będziemy wspólnie przeżywać emocje.
  • Sprawdzą się proste przepisy, które pozwolą wykazać się dzieciom, pokazać swoje umiejętności. Dobrym pomysłem są kanapki na bogato czy inne łatwe potrawy, do których dzieci mogą przygotować poszczególne składniki. Warto postawić na te fantazyjnie dekorowane lub mające niezwykły wygląd.
  • Jeśli przygotowujemy kanapki, pokażmy dzieciom, że warzywa są zdrowe, korzystne dla naszego organizmu. Pozwólmy im pokroić pomidora, posmarować kanapki czy zmieszać wszystkie składniki. Na koniec najmłodsi mogą zająć się dekoracją kanapek – sprawdzi się tutaj rzodkiewka, szczypiorek, cebula albo rzeżucha. Ułożenie fantazyjnych uśmiechów, stworzenie zwierzątek czy wzorów – to dodatkowa atrakcja podczas przygotowania śniadania czy sałatki.
  • Na obiad wybierzmy dania, które lubią najmłodsi – naleśniki, racuchy. Jeżeli przygotowujemy mięso, nie zapomnijmy o kolorowej sałatce! Na deser sprawdzi się owocowy mus lub sałatka.
  • Podczas pieczenia nasi najmłodsi mogą odmierzać składniki, wlewać wodę, mieszać. Pomogą również w wyrabianiu ciasta rękami.

 Lekcja cierpliwości

Gotowanie z dziećmi to prawdziwa lekcja cierpliwości! Niestety trzeba przymknąć oko na bałagan oraz brak perfekcjonizmu w wykonywanych czynnościach. Nie należy być krytycznym wobec dziecka – jeżeli nie wie jak coś wykonać, spokojnie mu pokażmy. Na koniec pochwalmy naszych najmłodszych – w końcu są najlepszymi kucharzami na świecie!

Dlaczego warto angażować dziecko do pomocy w kuchni?

  • Wspólna obecność w kuchni to znakomita okazja, by kształtować w najmłodszych właściwe nawyki żywieniowe. Pozwoli nauczyć dzieci, po które produkty warto sięgać – warzywa, owoce, nabiał, a których lepiej unikać (sól, cukier).
  • To nauka pracy w grupie, współdziałania, by osiągnąć wspólny cel.
  • Dzięki powierzaniu dzieciom różnych czynności, takich jak wyrabianie ciasta czy przesypywanie składników, możemy pomóc rozwijać im zdolności motoryczne. Te zadania to często znakomite zabawy sensoryczne, które stymulują zmysły. Wspólne gotowanie to także szansa, by rozwijać u dziecka kreatywność.
  • Zapraszając dziecko do kuchni, uczymy je, że każdy członek rodziny ma swoje obowiązki i powinien włączać się w prowadzenie domu. Po wspólnym pieczeniu czy przyrządzaniu sałatki trzeba posprzątać. Dzieci mogą zebrać talerze, włożyć je do zmywarki, wytrzeć ladę w kuchni. Nie musi to być od razu bardzo skomplikowane zadanie, najważniejsze jest dać dziecku możliwość spróbowania – nawet, jeżeli dywan nie będzie odkurzony idealnie.
  • To szansa na budowanie wzajemnych rodzinnych relacji i sposób wspólnego spędzania czasu, kiedy na przykład nie dopisuje pogoda na zewnątrz.
  • W ten sposób dajemy dzieciom poczucie, że ich pomoc jest niezwykle ważna i potrzebna – wspieramy ich poczucie własnej wartości.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

W czasie wspólnej zabawy należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa. Przed przygotowaniem potraw dokładnie myjemy ręce i zakładamy fartuszki. Kolorowe będą dodatkową atrakcją dla dzieci. Jako rodzic, przewidujmy wcześniej przebieg wydarzeń, dlatego gorące garnki, blachy czy duże miski odkładamy jak najdalej, muszą stać poza zasięgiem najmłodszych. Nie poleca się używania przez dzieci robotów ani maszyn kuchennych, co najwyżej mogą one wcisnąć guzik czy włączyć urządzenie.

Przy zachowaniu zasad ostrożności, nie pozostaje nam nic innego, jak zacząć wspólną kulinarną zabawę z naszymi najmłodszymi! Do dzieła!