Deser Malinowe Brownie, Szarlotka na gorąco oraz latte Karmelowe Brownie to tegoroczne bestsellery w lodziarnio-kawiarniach Grycan – Lody od pokoleń. Od 16 lutego te najpopularniejsze pozycje z menu dostępne są w promocyjnych cenach. – Każdego roku o tej porze spośród deserów lodowych, ciast i kaw wybieramy te, które cieszą się największym uznaniem wśród naszych gości….
Kategoria: Ciekawostki
Dziale Ciekawostki na stronie www.kulinareczka.pl kryje się wiele fascynujących informacji kulinarnych, które rozbudzą Twoją ciekawość i pozwolą spojrzeć na świat gotowania z zupełnie nowej perspektywy. Oto kilka nietuzinkowych tematów, jakie znajdziesz w naszym dziale ciekawostki:
- Historia Smaków: Zagłębimy się w historię niektórych popularnych smaków i przypraw, odkrywając fascynujące anegdoty z ich genezy.
- Sekrety Szefów Kuchni: Poznamy kulinarne triki i tajemnice, którymi posługują się profesjonalni kucharze, aby ich dania były wyjątkowe.
- Podróże Smakiem: Przeniesiemy Cię w kulinarne podróże śladami tradycyjnych potraw z różnych regionów świata, uwydatniając ich niepowtarzalny charakter.
- Ciekawostki o Składnikach: Dowiesz się więcej o niektórych nietypowych składnikach, które mogą zaskoczyć swoimi właściwościami i zastosowaniami.
- Kulinarne Zabawy: Przyszykujemy dla Ciebie nietypowe pomysły na eksperymenty kulinarno-smakowe, które ożywią Twoją kuchnię.
- Smakowe Nowości: Bądź na bieżąco z najnowszymi trendami kulinarnymi i nowościami na rynku spożywczym, które warto wypróbować.
Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie?
Jesienią trudniej nam obronić się przed przeziębieniem i grypą. Aby wzmocnić organizm, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, na które jest obecnie w Polsce sezon. Do tego warto częściej gotować w domu zupy i kremy warzywne, które najlepiej pomagają wzmocnić organizm w okresie brzydkiej pogody i przeziębień.
Śliwki- symbol polskiej jesieni
23 września to nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także śliwka, która stała się symbolem nadchodzącej nowej pory roku. Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni i zaprośmy do kuchni śliwki suszone!
Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?
Pieczywo żytnie – podobnie jak pszenne – nadaje się do komponowania kanapek, grzanek czy tostów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kremowych zup.
Convenience dla fit-zabieganych
Wyjątkowy baton proteinowy linii Be Raw Ewy Chodakowskiej pojawił się właśnie w ofercie zdrowych przekąsek sklepów Żabka. Baton o gramaturze 40g zawiera aż 38% białka i oblany jest gorzką 85% czekoladą.
Piwna rewolucja
Piwa rzemieślnicze, czyli napoje produkowane w małych browarach cechuje przede wszystkim tradycyjna forma warzenia. Rozwój takich właśnie browarów obserwuje się obecnie na całym świecie. Pierwsze pojawiły się w Stanach Zjednoczonych już w latach 80. XX wieku.
Lody naturalne – czy są zdrowsze?
Z płatkami jadalnego złota, podawane niczym dzieło sztuki. Tradycyjna receptura i wyrafinowana słodycz albo nieszablonowy przepis łączący w sobie z pozoru niepasujące składniki. Lody, bez względu na rodzaj, są przysmakiem, który potrafi skutecznie poprawić humor i nigdy się nie nudzi. Sezon na lodowe smakołyki trwa w pełni, dlatego warto poznać kilka ciekawostek na ich temat….
Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem!
Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon – znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu choć raz przydarzyła się taka sytuacja? Pierwsza myśl – zróbmy grilla w ogrodzie! Nie chcecie podać gościom wyłącznie tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Wykorzystajcie kilka prostych pomysłów na błyskawiczne przekąski z grilla, dzięki którym bez problemu zyskacie czas na beztroską wspólną zabawę w ogrodzie!
Bajgiel – tajemnice najsłynniejszej bułeczki śniadaniowej
Drożdżowe bułeczki z dziurką w środku, przeplatane słonym smakiem są jednym z najpopularniejszych dodatków śniadaniowych w USA. Amerykanie jedzą je z mięsem, hummusem, awokado lub w klasycznym wydaniu z bekonem, jajecznicą i serem. Bajgle, bo to o nich mowa, stały się symbolem Nowego Jorku, lecz nie każdy wie, że ich historia ma swoje początki w malowniczym Krakowie.
Dłonie mają wielką moc!
Trzymamy za rękę najważniejsze osoby, w najważniejszych momentach naszego życia. Często nie zdajemy sobie sprawy, jakie korzyści niesie ze sobą ten piękny, prosty gest.
Caseata – najstarsza polska zupa
Coraz więcej szefów kuchni tworząc menu, sięga do staropolskich, zapomnianych receptur. Okazuje się, że dawne zapiski mogą być doskonałą inspiracją i źródłem wiedzy dla wszystkich smakoszy.
Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?
Wyniki badan jednogłośnie pokazują – kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe.
Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu
Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”.
Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z
różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań.
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
Smaki Francji w desce serów
Francja od zawsze kojarzona jest z niezwykłą tradycją kulinarną. Obejmuje ona nie tylko różnorodne, znane na całym świecie potrawy, ale także sposób ich serwowania i celebrację we wspólnym gronie.
Gotowanie nigdy nie było tak proste!
Ta innowacyjna metoda zrobi zakupy za ciebie i dostarczy świeże składniki prosto do domu wraz z dokładnym przepisem. Jak dokładnie działa cookingbox?
Oszałamiająco niskie ceny w słynnej sieci lodziarnio-kawiarni
Od 17 lutego najpopularniejsze pozycje z menu lodziarnio-kawiarni Grycan – Lody od pokoleń dostępne są w specjalnych, niższych cenach. Wśród tegorocznych bestsellerów znalazły się Deser Waniliowy, Szarlotka na gorąco oraz Latte Macchiato.
Bądź zdrów tej zimy – menu w duńskim stylu
Jak uniknąć powszechnego w środku sezonu zimowego przeziębienia lub grypy? Jednym z kluczowych elementów jest odpowiednia dieta, która dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów.
Święta w wersji fit – czy to możliwe?
Wigilia i święta Bożego Narodzenia to czas spędzony w gronie najbliższych. Jednak zwykle kończy się to na ucztowaniu przy suto zastawionym stole, który jest efektem wcześniejszego szaleństwa zakupowego i wielogodzinnego gotowania. A może tym razem zrezygnować z tych niezdrowych przyzwyczajeń i zapoznać się z ofertą cateringów dietetycznych?
Moda na gotowanie przybiera na sile
Moda na gotowanie to od kilku lat jeden z wiodącym trendów. Polacy kucharzą już nie tylko z konieczności i poczucia obowiązku, ale przede wszystkim dla przyjemności oraz relaksu. Co więcej, dla wielu przyrządzanie potraw i kulinarne eksperymenty stały się swoistą pasją czy sposobem na życie. Dowodem jest popularność wszelkiego rodzaju kursów i warsztatów kulinarnych, na…
Krakuski – „Tradycja z nutą nowoczesności”
Na sklepowych półkach można już spotkać Krakuski w nowej odsłonie i powiększonych opakowaniach, a już wkrótce będzie można je zobaczyć również w TV i Internecie. W nowej reklamie do świata Krakusków zaprasza współczesny cukiernik!
Verbena i Bonito.pl rozdadzą 10 000 cukierków!
Polska jesień – przez jednych uważana jest za najpiękniejszą porę roku i najlepszy czas na wędrówki, przez drugich za okres, w którym każdą wolną chwilę można poświęcić na czytanie ulubionych książek i nowości rynkowych. Dla jednych i drugich producent cukierków ziołowych Verbena wraz z księgarnią internetową Bonito.pl, czyli jednym z największych sprzedawców książek w Polsce,…
Jest ogień! Czarny Tank Burger w ofercie Burger King!
Burger King Polska nawiązał współpracę z producentem jednej z najpopularniejszych gier komputerowych na świecie – World of Tanks. Z tej okazji od 17 października we wszystkich restauracjach sieci w Polsce można spróbować absolutnej nowości – Tank Burgera w czarnej bułce. Do każdego czarnego burgera dołączana jest zdrapka z kodami do gry World of Tanks PC.
KFC zaprasza na śniadania!
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich gości, sieć restauracji KFC poszerza ofertę o propozycje śniadaniowe. Przysmaki dla siebie znajdą zarówno wielbiciele sycących śniadań, jak i smakosze kurczaka w złocistej panierce, z której słynie KFC.
Linie Emirates nie przestają zaskakiwać pasażerów bogatą ofertą ekskluzywnych win i szampanów na pokładzie i w poczekalniach. W najbliższych miesiącach na podróżujących Emirates czeka wyjątkowo wspaniała lista trunków. Wśród nich znajdą się tak prestiżowe wina jak Chateau d’Yquem 2005, 1963 Graham’s Colheita Port, Dom Pérignon 2005 Rosé, Dom Pérignon 2009 Vintage czy Moët & Chandon Grand Vintage 2008.
Źródło zdrowia, urody i… szczęścia? Jedz letnie warzywa i owoce!
Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią. O ciekawych sposobach ich wykorzystania i wpływie na nasz dobry nastrój opowie Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska…
Kawowy aromat z czterech stron świata
Z miesiąca na miesiąc możemy cieszyć się coraz większą różnorodnością oferty polskich kawiarni. Rozmaite sposoby przyrządzania kawy i wielki wybór dobrych jakościowo mieszanek może być jednak onieśmielający. Radzimy, jak wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.