Jamie Oliver w swoim programie pokazuje, jak przygotować smaczne i pełnowartościowe posiłki w 15 minut oraz przypomina – podstawa to świetna organizacja, dobre przepisy oraz kilka sprytnych sztuczek. Aby nie spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, należy gotować inteligentnie i używać wszystkich zmysłów: czuć zapachy, słyszeć przypalający się tłuszcz i… mieć oczy z tyłu głowy.
Jamie Oliver w każdym odcinku pokazuje, jak zorganizować pracę w kuchni, aby przygotować dwa pełnowartościowe posiłki dla całej rodziny – na przykład linguini z krewetkami z sycylijską sałatką z fenkułu, a oprócz tego „lizaki” z jagnięciny z sosem curry, ryżem i zielonym groszkiem – i na każde z nich poświęcić zaledwie kwadrans!
Zdaniem Jamiego odpowiedzią na stale przyspieszające tempo życia jest zmiana sposobu gotowania: inaczej gotujemy w leniwe weekendy, inaczej w tygodniu, gdy na przygotowanie posiłku nie chcemy poświęcić więcej niż kwadrans. Jamie w swoim programie dzieli się z widzami swoim doświadczeniem i radami, chcąc, jak zwykle, zachęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków. To powrót do starych inspirujących programów Olivera, z jedną różnicą: w programie nie ma montażu – wszystkie dania są przygotowywane faktycznie w 15 minut – od samego początku do wydania talerzy na stół. Przy realizacji programu pracowali najlepsi brytyjscy operatorzy, którzy wykorzystywali najnowsze technologie.
Jamie Oliver od lat jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i „śmieciowym jedzeniem” przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.
Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim „Times Magazine”. W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie kuchni+.