Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco, przyjrzyjmy się dwóm popularnym potrawom kuchni szwajcarskiej. Raclette i fondue zapewnią wam radość wspólnego gotowania i jedzenia.
Kuchnia szwajcarska jest mocno zróżnicowana, jednak jej nierozerwalnym elementem jest ser żółty. Dwie najważniejsze potrawy, z których Szwajcaria słynie w świecie bazują właśnie na tym specjale. Raclette i fondue, bo o nich mowa, zyskały sobie ogromną popularność w wielu krajach. Sposób podania tych dań integruje biesiadników, którzy zgromadzeni wokół wspólnego naczynia łączą rozkosze podniebienia z radością kulinarnej zabawy.
Fondue – potrawa sprzyjająca integracji
Ta popularna szwajcarska przekąska idealnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Jak wiadomo, nic tak nie integruje ludzi jak wspólne posiłki. A fondue jest o tyle wyjątkowe, że spożywa się je z jednego naczynia. Nazwa potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. Jednak samo danie wymyślili szwajcarscy pasterze, którzy chcąc uniknąć wyrzucania zeschłego sera wpadli na pomysł tej praktycznej potrawy. Siadali oni wokół ogniska, roztapiali ser w żeliwnym garnku, a następnie maczali w nim kawałki mięsa lub chleba. – Obecnie fondue postrzegane jest raczej jako wymyślne danie. Do wykonania tej przekąski w domu potrzebujemy specjalnego rondla lub naczynia do fondue, które można zakupić choćby w Internecie. Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Pamiętajmy, że nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie sera szwajcarskiego lub holenderskiego. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Jeśli będzie zbyt niska, ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Raclette – proste i pyszne
Tradycja spożywania tej potrawy wywodzi się jeszcze ze średniowiecza, wówczas to alpejscy pasterze zauważyli, że położony blisko rozgrzanych kamieni ser, dobrze się topi, a zeskrobany drewnianym skrobakiem okazał się być pysznym, ciepłym posiłkiem. – Podobnie jak w tradycyjnej wersji dania, także i dziś ser żółty jest jego podstawowym, niezastąpionym składnikiem. Przygotowanie raclette jest proste i szybkie, nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a przede wszystkim zapewnia dużo dobrej zabawy. Mamy dużą dowolność, jeśli chodzi o składniki i każdy może skomponować swoją ulubioną zapiekankę. Wystarczy postawić urządzenie do raclette na środku stołu, wokół którego zgromadzeni są zaproszeni goście. W miseczkach i półmiskach możemy podać składniki, z których każdy z biesiadników skomponuje własną zapiekankę. Potrawę przygotowujemy w specjalnym elektrycznym grillu z małymi patelenkami. W patelkach robimy zapiekanki z serem, zaś na płycie można jednocześnie opiekać mięso, chleb lub ziemniaki – wyjaśnia Ewa Polińska.