Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

on

 

 

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę
Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzamy w domu niż na zewnątrz. Dłużej śpimy, nasza aktywność w ciągu dnia jest bardzo mała, a pogoda na zewnątrz odbiera nam dobry nastrój. Jak poradzić sobie z jesienną chandrą? Najlepiej postawić na zdrowe, pełne witamin przekąski, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, które od razu postawią nas na nogi.

O tej porze roku większość z nas odczuwa spadek energii i pogorszenie nastroju. Jesienna aura sprawia, że niechętnie wychodzimy z domu, odczuwamy ogólne osłabienie organizmu, a nasza aktywność fizyczna jest znikoma. Poprawienie samopoczucia jest jednak możliwe – wystarczy dobrze się odżywiać, a jeśli łapie nas ochota na małe co nieco, sięgać po zdrowe przekąski, które są idealnym lekiem na jesienną chandrę.

Warzywa z pastą z papryczek chili

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę
Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Składniki:

* 300 g pasty hasrissa marki Jasmeen
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 pęczek selera naciowego
* 4 marchewki
* 1 żółta papryka
* 2 zielone ogórki
* 1 natka pietruszki
* kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Do miski przekładamy pastę harissa, dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.

Chrupiąca, pieczona cieciorka

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę
Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Składniki:

* 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 łyżeczka mielonego kminu
* garść listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ciecierzycę odlewamy z zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją na papierowy ręcznik i osuszamy. Do miski dodajemy oliwę z oliwek, słodką i ostrą paprykę, suszone oregano, granulowany czosnek, kumin i sól. Zawartość miski dokładnie mieszamy i dokładamy do niej odcedzoną cieciorkę, ponownie mieszając całość. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a na nim cieciorkę w przyprawach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy cieciorkę około 30 minut. Dla uzyskania dodatkowego efektu podajemy ją ze świeżymi liśćmi bazylii w wysokich, przeźroczystych szklankach.

Zapiekany bakłażan z hummusem

Składniki:

* 150 g hummusu z tahiną marki Jasmeen
* 1 bakłażan
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
* 1 łyżki oliwy z oliwek
* sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na grube plastry i doprawiamy go z obu stron solą, pieprzem, oregano, papryczką chilli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie smarujemy go oliwą z oliwek i na jego wierzch nakładamy kopiate łyżeczki hummusu z tahiną. Przekładamy bakłażana na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 7 minut z każdej strony, na górnej półce piekarnika.
Smacznego!

Dodatkowe informacje

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Li